Wei Boyang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Wei Boyang (kinesisk: 魏伯阳; tradisjonell kinesisk: 魏伯陽; pinyin: Wèi Bóyáng) var en legendarisk daoistisk udødelig i Kina. Han skal ha levd på 100-tallet etter Kristus. Han skrev et viktig daoistisk verk,[1][2] og tilskrives (med urette) den eldste presentasjon av den kjemiske sammensetning av kruttet, i år 142.

Virke[rediger | rediger kilde]

Det fortelles at Wei Boyang ble kalt til tjeneste i det keiserlige hoff i 121, men at han takket nei til noe embede der. Så skal han ha trukket seg tilbake til fjellene, for å finne frem til en resept for livseliksiret for å vinne evig liv.

Wei Boyang regnes som forfatter av Cantong Qi (kinesisk: 參同契; pinyin: Cāntóng qì, en klassiker innen den kinesiske «indre» alkymi. Verket Cantong Qi regnes som den eldste skriflige nedtegnelse om kinesisk alkymi.

Verket er rikt på symboler, med mye bruk av bilder og metaforer. Det viser den «indre» alkymis vei til utviklingen av indre styrke, en styrke som blir menneskekroppens egne mystiske eliksir. Her er ansatser til den daoistiske meditasjon, som samarbeider med yin og yang-kreftene. Desnne prosess blir tydeliggjort i Cantong Qi med Yijings trigrammer og heksagrammer. Det rene Yang-eliksir, som livet skal gjenskapes ved, skal bli til ved betraktning av de mikrokosmiske og makrokosmiske syklyser, for så å nå frem til «det ene», dao. Også numerologi, den kinesiske kalender og datidens vitenskapelige erkjennelser spiller viktige roller i Cantong Qi.

Teksten er ikke bare en meditasjonsveiledning, men beskriver også «ikke-handlingens» holdning (wu wei), som er så vesentlig innen daoismen.

Verket er også til dels grunnleggende for kinesisk legekunst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Peng, Yoke Ho. [2000] (2000). Li, Qi and Shu: An Introduction to Science and Civilization in China. Courier Dover Publications. ISBN 0-486-41445-0
  2. ^ Needham, Joseph. Cullen, C. [1976] (1976). Science and Civilisation in China. Cambridge University Press. ISBN 0-521-21028-3

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Richard Bertschinger (oversettelse og kommentar): Cantong Qi, Das Dao der Unsterblichkeit. Krüger, Frankfurt am Main 1997, ISBN 3-8105-2341-0.