Wednesday Campanella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wednesday Campanella
Wednesday Campanellas tidligere vokalist, KOM-I i 2019
OpphavShibuya, Japan (2012)
SjangerElektronisk musikk, J-pop, elektronisk dansemusikk
Aktive år2012
PlateselskapWarner Bros. Records
Nettstedhttp://www.wed-camp.com/

Wednesday Campanella (水曜日のカンパネラ Suiyōbi no Kampanera) er et japansk band grunnlagt i 2012 med inspirasjon fra sjangerne EDM, J-pop og hiphop. Fra 2013 til 2021 besto trioen av KOM_I, Kenmochi Hidefumi og Dir.F. Etter at KOM_I forlot prosjektet i 2021, tok Utaha over for henne som vokalist.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 2011 møtte Dir.F og Kenmochi på kulturmessa Design Festa Tokyo. Dir.F, da en manager ved Tsubasa Records, ønsket å skape et nytt musikkprosjekt med provisoriske, kvinnelige medlemmer,[1] mens Kenmochi ønsket å skape ny musikk som var annerledes fra hans instrumentelle musikk da han var under Nujabes sitt platemerke Hydeout Productions etter katastrofen ved Tōhoku i 2011. De bestemte seg for å formere en gruppe, og navngav prosjektet «Suiyōbi no Campanella». Dir.F møtte KOM_I i 2012 da de var hos en felles venn sin fest, og inviterte henne til å bli med i gruppa. KOM_I hadde ingen tidligere musikkerfaring før hun ble med i gruppa. Kenmochi og Dir.F ønsket opprinnelig en trio av jenter for gruppa, men idéen ble raskt lagt til side. For deres første debut var det en annen kvinnelig vokalist som er på plateomslaget og som synger, men navnet hennes var ikke nevnt. KOM_I ble senere den eneste vokalisten, og var valgt fordi Kenmochi likte misforholdet mellom hennes stemme og rap-musikken som han produserte.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Gruppa lastet opp deres første sanger, «Oz» og «Kūkai», på YouTube i juli 2012. Deres første plate, Suiyōbi no Campanella Demo 1, ble solgt ved kulturmessa Design Festa Tokyo Autumn i november samme år, og fremviste en anonym og navnløs vokalist som forlot gruppa med ukjent grunnlag.[2]

KOM_I hadde hennes første konsert der hun representerte gruppa alene 11. mars 2013, i nattklubben Shimokitazawa ERA i Tokyo.

Gruppas første «minialbum», med tittel Crawl to Sakaagari (クロールと逆上がり), ble utgitt i mai 2013.[3] Det var kun tilgjengelig ved Village Vanguard i Shimokitazawa.

I september 2012 vant gruppa rettigheten til å bli med på musikkfestivalen Ringo Ongakusai Festival. Den neste måneden utga gruppa sitt andre minialbum, Rashomon (羅生門), som var tilgjengelig kun ved Tower Records.[4]

Gruppas tredje minialbum, Cinema Jack (シネマジャック), ble utgitt i mars 2014,[5] og ble reklamert ved flere nettintervjuer med den nettbaserte musikkbutikken OTOTOY.

5. august 2014 offentliggjorde gruppa den enestående singelen «Momotarō» på den japanske radiokanalen J-WAVE, for deres fjerde minialbum, Watashi wo Onigashima ni Tsuretette (私を鬼が島に連れてって, japansk: «Ta meg til Onigashima Island»), som ble utgitt 5. november 2014.[6]

I 2015 utga Wednesday Campanella deres første EP, Triathlon. I motsetning til deres tidligere verk, var de tre sangene på plata produsert av forskjellige produsenter: Kenmochi, OORUTAICHI og OBKR fra N.O.R.K.[7] Zipangu, et helt album, var utgitt senere samme år, og viste en overgang til en J-popvibbe med elementer fra elektronisk dansemusikk.

KOM_I kunngjorde i mars 2016 at deres neste album skulle bli utgitt rundt juni, samme tid de skulle opptre på den amerikanske scenen for første gang, ved festivalen SXSW. Minialbumet UMA, konseptuelt basert på ukjente fabeldyr, ble utgitt 22. juni 2016 ved plateselskapet Warner Music Japan.[8]

Singelen «SUPERKID» ble utgitt som en smakebit av deres første, ordentlige album med Warner, SUPERMAN, i 2017.[9][10][11] KOM_I opptrådte ved Nippon Budokan i 2017, som var hennes største konsert, og største produksjonsbudsjett, med en Blu-ray utgitt i juli samme år.[12] KOM_I samarbeidet også med hesteveddeløpet Japanese Derby med den digitale singelen «Melos» og en strømmet konsert fra deres YouTube-kanal med tittel «Time to Play».[13][14][15][16] De skrev senere en kjenningsmelodi, «Ei sei», for et eventyrspill basert på mangaen Kingdom.[17] Sangen fikk en utbredt digitalutgivelse i juni 2017.[18]

I 2018 begynte gruppa å samarbeide mer med vestlige musikere. De slapp ut to sanger med den franske musikkgruppa Moodoïd, «Langage» [sic] og «Matryoshka». De var også til stede på det skotske bandet Chvrches sin singel «Out Of My Head»[19]

I september 2021 kunngjorde gruppa at KOM_I skulle forlate prosjektet, og at den nye vokalisten som skulle ta hennes plass var Utaha, som da blir den tredje vokalisten som deltar i prosjektet.[20] KOM_I bestemte seg for å forlate gruppa etter EP-en Galapagos, da hun ønsket å forfølge andre interesser, og ville tillate at Wednesday Campanella skulle returnere til den originale visjonen til Kenmochi og Dir.F.[20]

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Wednesday Campanellas KOM_I som signerer autografer ved J-POP Summit 2016.
  • Kenmochi Hidefumi (釼持英郁) – musikk og tekster, født 2. august 1981 i Shinagawa.[21]
  • Utaha (詩羽) – artist og vokalist, født i Tokyo i 2001.[20]
  • Dir.F.(ディレクター・エフ, Yasuhiro Fukunaga[1]) – regissør og «nyttemann»

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

  • KOM_I (コムアイ, Komuai, Misaki Koshi[22]) – artist og vokalist, født 22. juli 1992 i Kanagawa.[23]

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet «Suiyōbi no Campanella» refererer til at gruppa pleier å møtes, og øver, på suiyōbi (japansk: onsdag).[23][24] For deres internasjonale debut ved den amerikanske festivalen SXSW, adopterte gruppa det engelske kallenavnet som ble brukt på nettet, «Wednesday Campanella», som de fortsatte å bruke i San Francisco ved deres J-Pop Summit-opptreden i 2016, samt i 2017 ved Le Magnifique Society Festival-konserten i Reims i Frankrike.[25][26] KOM_Is navn er tatt fra en forkortelse av hennes fornavn og etternavn.

Konserter[rediger | rediger kilde]

KOM_I opptrådte alene på scener ved arrangementer og andre hendelser. Konsertene med henne var kjent for hennes energiske opptreden med interaksjoner med publikum, rekvisitter og scenerommet. Hun gikk ofte inn i publikumsområdet, klatret stiger og plattformer, og «crowd surfing» i en stor plastikkball i løpet av sangen «Momotarō». Ballen er ment til å representere ferskenen som den japanske folketrosfiguren Momotarō ble funnet i.

I løpet av en større opptreden ved Nippon Budokan i mars 2017, deltok Kenmochi og Dir.F sammen med KOM_I i et endelig ekstranummer av sangen «Dracula».

Musikk[rediger | rediger kilde]

Kenmochi er primært ansvarlig for musikkproduksjon, komponering, arrangering og lyrikk. Sangtitlene kommer ofte fra kjente, historiske figurer som Napoleon, Ryoma Sakamoto og Wright-brødrene. 2017-albumet SUPERMAN hadde titler med nesten-mytologiske personer som Genghis Khan [sic], Aladdin og Kamehameha. Hver sang refererer i tillegg til historiske hendelser, storslagne personer og hendelser i populærkultur. Flere av sangene inneholder ordspill som kan være forvirrende for folk som ikke snakker japansk. KOM_I har sagt at hun ønsker at de som hører på musikken skal nyte de komiske tekstene uten å tenke på «meningene» av tekstene.

KOM_I var tidligere kun gruppas vokalist, men hun var en del av produksjonsprosessen ifra minialbumed Rashomon. KOM_I skrev også tekster ved 2016-utgivelsen UMA, men Kenmochi gikk tilbake til å skrive alle teksene og komposisjonene ved 2017-utgivelsen SUPERMAN.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «音楽未経験のコムアイをなぜスカウト? 水曜日のカンパネラ Dir.Fが語る、"原石"を見つける方法». Real Sound|リアルサウンド 映画部 (japansk). Besøkt 7. juli 2017. 
  2. ^ «水曜日のカンパネラ* - Demo». Discogs (engelsk). Besøkt 7. juli 2017. 
  3. ^ «水曜日のカンパネラ* - クロールと逆上がり». Discogs (engelsk). Besøkt 7. juli 2017. 
  4. ^ «水曜日のカンパネラ* - 羅生門». Discogs (engelsk). Besøkt 7. juli 2017. 
  5. ^ «水曜日のカンパネラ* - シネマジャック». Discogs (engelsk). Besøkt 7. juli 2017. 
  6. ^ «水曜日のカンパネラ* - 私を鬼ヶ島に連れてって». Discogs (engelsk). Besøkt 7. juli 2017. 
  7. ^ «水曜日のカンパネラ* - トライアスロン». Discogs (engelsk). Besøkt 7. juli 2017. 
  8. ^ «KOM_I of WEDNESDAY CAMPANELLA dances in group's new music video for "Tsuchinoko" off their upcoming EP "UMA"! | MOSHI MOSHI NIPPON | もしもしにっぽん». MOSHI MOSHI NIPPON | もしもしにっぽん (japansk). 22. juni 2016. 
  9. ^ «Suiyoubi no Campanella to release new single "SUPERKID" | ARAMA! JAPAN». ARAMA! JAPAN (engelsk). 11. oktober 2016. 
  10. ^ «Suiyoubi no Campanella to Release New Album "SUPERMAN" | ARAMA! JAPAN». ARAMA! JAPAN (engelsk). 9. desember 2016. 
  11. ^ «WEDNESDAY CAMPANELLA announces brand-new album & unveils image for it | MOSHI MOSHI NIPPON | もしもしにっぽん». MOSHI MOSHI NIPPON | もしもしにっぽん (japansk). 14. desember 2016. 
  12. ^ 株式会社ロッキング・オン. «水曜日のカンパネラ、初の武道館公演を完遂。全国16都市を回るライブツアーも発表-rockinon.com|https://rockinon.com/news/detail/157438». rockinon.com (japansk). Besøkt 7. juli 2017. 
  13. ^ «生ライブの裏側が公開!水曜日のカンパネラ×日本ダービー、コムアイが競馬場を駆け巡る! | Qetic». Qetic (japansk). 17. mai 2017. 
  14. ^ Inc., Natasha. «ダービー馬コムアイが東京競馬場を駆け巡る、無観客型配信ライブ - 音楽ナタリー» (japansk). 
  15. ^ «KOM_I visits Mongolia in Suyoubi no Campanella's MV for "Melos" | ARAMA! JAPAN». ARAMA! JAPAN (engelsk). 24. mai 2017. 
  16. ^ «水曜日のカンパネラ:誰もいない場所、一夜限りのライブ | read | i-D». i-D (engelsk). 
  17. ^ «「ある大戦場からの脱出」スペシャルコラボ». リアル脱出ゲーム (japansk). Besøkt 7. juli 2017. 
  18. ^ «水曜日のカンパネラ、『キングダム』を題材にしたリアル脱出ゲーム主題歌「嬴政」をリリース». Spincoaster (japansk). 21. juni 2017. 
  19. ^ «CHVRCHES - Out Of My Head ft. WEDNESDAY CAMPANELLA». Besøkt 15. november 2021. 
  20. ^ a b c «水曜日のカンパネラからコムアイ脱退、新メンバー詩羽が加入» (japansk). Natalie. 6. september 2021. Besøkt 6. september 2021. 
  21. ^ «Falliccia (CD Edition) White Noise Records». Arkivert fra originalen 18. mai 2016. Besøkt 7. juli 2017. 
  22. ^ «Misaki Koshi Credits AllMusic». Besøkt 27. september 2019. 
  23. ^ a b «Suiyoubi no Campanella : SYNC MUSIC JAPAN». Besøkt 7. juli 2017. 
  24. ^ «Featured Artist: Suiyoubi no Campanella | ARAMA! JAPAN». ARAMA! JAPAN (engelsk). 17. august 2014. 
  25. ^ «WEDNESDAY CAMPANELLA & 6 other Japanese artists to perform in France at La Magnifique Society Festival in May | MOSHI MOSHI NIPPON | もしもしにっぽん». MOSHI MOSHI NIPPON | もしもしにっぽん (japansk). 31. mars 2017. 
  26. ^ «Programmation - La Magnifique Society - Du 16 au 21 mai 2017». La Magnifique Society (fransk). Arkivert fra originalen 30. mars 2022. Besøkt 15. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]