Wedmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wedmore
Sentrum av Wedmore
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktSouth Somerset
Admin. grevskapSomerset
Seremon. grevskapSomerset
StatusLandsby (village)
PostnummerBA5
Retningsnummer01934
Befolkning3 318 (2011)
Kart
Wedmore
51°13′34″N 2°48′36″V

Wedmore er en stor landsby og et verdslig sogn i distriktet Sedgemoor i grevskapet Somerset, England.[1] Landsbyen står på en høyde i området Somerset Levels, beliggende mellom kystsletten og et område med lyngmo, og mellom elvene Axe og Brue. I tider med oversvømmelser dannes det et trygt område mellom vann og myrene. Den kalles således for «Isle of Wedmore», selv om den ikke er en ekte øy. Sognet består i tillegg av to andre landsbyer: Blackford og Theale, og med 14 grender, inkludert Bagley, Cocklake, Mudgley, Panborough og Sand. I henhold til folketellingen i 2011 har landsbyen og sognet en befolkning på 3318 innbyggere.[2]

I landsbyen finnes medisinsk praksis, tannlege, apotek, slakter, butikk, tre puber, restaurant, café og flere andre lokale butikker. Den er lokalisert 6 km sør for landsbyen Cheddar, 11 km vest for byen Wells, og 11 km nordvest for byen Glastonbury.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er avdekket flere levninger fra bosetningen i jernalderen i området.[3] Det er antall av steder tilknyttet romersk tid.[4]

Stedsnavnet Wedmore har angelsaksisk opprinnelse, og har antagelig betydningen «jakthytte». Det var et angelsaksisk kongelig eiendom i området. Centwine, konge av Wessex, tok kontroll over området i 682 og ga det navnet «Vadomaer» etter Vado den kjente, en av høvdingene.[5] Etter å ha vunnet slaget ved Ethandun i 878, tvang Alfred av Wessex den norrøne høvdingen Guthrum, leder for den store hedenske hæren, til å bli døpt ved landsbyen Aller med sine folk, og feiret ved Wedmore. Deretter trakk de norrøne vikingene seg tilbake til East Anglia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Welcome to the Official Website of Wedmore Parish Council» Arkivert 18. oktober 2016 hos Wayback Machine., Wedmore parish Council.
  2. ^ «Statistics for Wards, LSOAs and Parishes — Summary Profiles» (Excel). Somerset Intelligence.
  3. ^ «History of Wedmore Somerset» Arkivert 18. oktober 2016 hos Wayback Machine., Isle of Wedmore
  4. ^ Gathercole, Clare: «A brief history of Wedmore» Arkivert 5. juli 2016 hos Wayback Machine., Somerset Urban Archaeological Survey. Somerset County Council.
  5. ^ Williams, Robin (1992): The Somerset Levels. Ex Libris Press, ISBN 0-948578-38-6, s. 39

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wedmore – kategori av bilder, video eller lyd på Commons