Wedmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wedmore
Wedmore
Sentrum av Wedmore
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:South Somerset
Admin. grevskap:Somerset
Seremon. grevskap:Somerset
StatusLandsby (village)
Befolkning3 318 (2011)

Wedmore
51°13′34″N 2°48′36″V

Wedmore er en stor landsby og et verdslig sogn i distriktet Sedgemoor i grevskapet Somerset, England.[1] Landsbyen står på en høyde i området Somerset Levels, beliggende mellom kystsletten og et område med lyngmo, og mellom elvene Axe og Brue. I tider med oversvømmelser dannes det et trygt område mellom vann og myrene. Den kalles således for «Isle of Wedmore», selv om den ikke er en ekte øy. Sognet består i tillegg av to andre landsbyer: Blackford og Theale, og med 14 grender, inkludert Bagley, Cocklake, Mudgley, Panborough og Sand. I henhold til folketellingen i 2011 har landsbyen og sognet en befolkning på 3318 innbyggere.[2]

I landsbyen finnes medisinsk praksis, tannlege, apotek, slakter, butikk, tre puber, restaurant, café og flere andre lokale butikker. Den er lokalisert 6 km sør for landsbyen Cheddar, 11 km vest for byen Wells, og 11 km nordvest for byen Glastonbury.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er avdekket flere levninger fra bosetningen i jernalderen i området.[3] Det er antall av steder tilknyttet romersk tid.[4]

Stedsnavnet Wedmore har angelsaksisk opprinnelse, og har antagelig betydningen «jakthytte». Det var et angelsaksisk kongelig eiendom i området. Centwine, konge av Wessex, tok kontroll over området i 682 og ga det navnet «Vadomaer» etter Vado den kjente, en av høvdingene.[5] Etter å ha vunnet slaget ved Ethandun i 878, tvang Alfred av Wessex den norrøne høvdingen Guthrum, leder for den store hedenske hæren, til å bli døpt ved landsbyen Aller med sine folk, og feiret ved Wedmore. Deretter trakk de norrøne vikingene seg tilbake til East Anglia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Welcome to the Official Website of Wedmore Parish Council» Arkivert 18. oktober 2016 hos Wayback Machine., Wedmore parish Council.
  2. ^ «Statistics for Wards, LSOAs and Parishes — Summary Profiles» (Excel). Somerset Intelligence.
  3. ^ «History of Wedmore Somerset» Arkivert 18. oktober 2016 hos Wayback Machine., Isle of Wedmore
  4. ^ Gathercole, Clare: «A brief history of Wedmore» Arkivert 5. juli 2016 hos Wayback Machine., Somerset Urban Archaeological Survey. Somerset County Council.
  5. ^ Williams, Robin (1992): The Somerset Levels. Ex Libris Press, ISBN 0-948578-38-6, s. 39

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Wedmore – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons