Washington Allston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Washington-Allston.png

Washington Allston (født 5. november 1779, død 9. juli 1843) var en amerikansk dikter og innflytelsesrik maler, født i Waccamaw i Sør-Carolina. Allston var en pionér i den amerikanske romantikkbevegelsen innen landskapsmalerier. Han var kjent i sin samtid for sin eksperimentering med dramatiske motiver og dristig bruk av lys og amtosfæriske farger.

Utdanning og reiser[rediger | rediger kilde]

Allston gikk ut fra Harvard College i 1800, deretter seilte han til Europa, der han tilbragte tre år med å studere kunst ved Royal Academy i London. Den anglo-amerikanske maleren Benjamin West ledet akademiet da.

Fra 1803 til 1808 besøkte han store museer i Paris, deretter museer i Italia, der han møtte Coleridge, en venn han beholdte livet ut. Samuel F. B. Morse var en av Allstons kunststudenter, og fulgte Allston til Europa i 1811.

Etter sin reise gjennom Vest-Europa bosatte han seg i London, der han mottok berømmelse og priser for sine bilder. Han er onkel de malerne George Whiting Flagg og Jared Bradley Flagg, begge disse studerte også under Allston.

Anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Florimell's Flight, 1819.

Allston ble av og til kalt "Den amerikanske Titian" fordi hans stil minnet om den store venezianske renessansemaleren, med deres bruk av dramatiske fargekontraster.

I 1818 reiste han tilbake til USA, og bodde i Cambridge, Massachusetts i 25 år, fram til sin død i 1843, i en alder av 64 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]