Washington Allston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Washington Allston
Washington Allston.jpeg
Født5. november 1779
Charleston
Død9. juli 1843 (63 år)
Cambridge
Utdannet ved Harvard University
Beskjeftigelse Kunstmaler, lyriker, skribent, romanforfatter
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences, Royal Academy
Utmerkelse Fellow of the American Academy of Arts and Sciences

Washington Allston (født 5. november 1779, død 9. juli 1843) var en amerikansk dikter og innflytelsesrik maler, født i Waccamaw i Sør-Carolina. Allston var en pionér i den amerikanske romantikkbevegelsen innen landskapsmalerier. Han var kjent i sin samtid for sin eksperimentering med dramatiske motiver og dristig bruk av lys og atmosfæriske farger.[trenger referanse]

Utdanning og reiser[rediger | rediger kilde]

Allston gikk ut fra Harvard College i 1800. Deretter seilte han til Europa, der han tilbragte tre år med å studere kunst ved Royal Academy i London. Den britisk-amerikanske maleren Benjamin West ledet akademiet da.

Fra 1803 til 1808 besøkte han store museer i Paris, deretter museer i Italia, der han møtte Coleridge, en venn han beholdte livet ut. Samuel F. B. Morse var en av Allstons kunststudenter, og fulgte Allston til Europa i 1811.

Etter sin reise gjennom Vest-Europa bosatte han seg i London, der han mottok berømmelse og priser for sine bilder. Han er onkel de malerne George Whiting Flagg og Jared Bradley Flagg, begge disse studerte også under Allston.

Anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Florimell's Flight, 1819.

Allston ble av og til kalt «den amerikanske Titian» fordi hans stil minnet om den store venetianske renessansemaleren, med deres bruk av dramatiske fargekontraster.[trenger referanse]

I 1818 reiste han tilbake til USA, og bodde i Cambridge i Massachusetts i 25 år, fram til sin død i 1843, i en alder av 64 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]