Hopp til innhold

Washington-on-the-Brazos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beliggenhet i Texas
Rekonstruksjon av bygningen der Texas' uavhengighetserklæring ble undertegnet.

Washington-on-the-Brazos var en småby på bredden av Brazos River i Washington County, Texas,[1] som i sin tid var del av Mexico. Her ble Republikken Texas utropt i 1836. Navnet Washington-on-the-Brazos ble da benyttet for å skille stedet fra Washington-on-the-Potomac. Det var bare et liten småby ved en elveferje.

Historie[rediger | rediger kilde]

Staten Texas ble grunnlagt hovedsakelig av immigranter fra de sørlige statene i USA, og dette stedet er kjent som «Texas' vugge» fordi det var her delegatene fra hele staten møttes den 1. mars 1836. Her skulle de formelt erklære intensjonen om fradeling fra Mexico, og dessuten skrive et utkast til den nye Republikken Texas' grunnlov. Temperaturen var bare noe over nullpunktet. De skrev en uavhengighetserklæring og dannet en overgangsregjering.[2] Den texanske uavhengighetserklæring ble proklamert den 2. mars, og forfatningen antatt den 16. mars. Dagen etter måtte delegatene flykte fra stedet for å unnslippe den meksikanske hærstyrken som var i anmarsj.

Befolkningen vendte tilbake etter at meksikanerne hadde lidd nederlag i slaget ved San Jacinto 21. april. Stedets ledende beboere forsøkte å få gjennomdrevet at Washington skulle bli Texas' permanente hovedstad, men regjeringen i Texas bestemte seg i stedet for Waterloo, som senere fikk navnet Austin.

Washington County ble vedtatt opprettet av Republikken Texas i 1836 og organisert i 1837, og Washington-on-the-Brazos ble county seat. Selv om det ble flyttet til Brenham i 1844 forble Washington et viktig sentrum for handelen med bomull, frem til jernbanen kom 1850-årene og transport elveveien ikke var aktuelt mer. Jernbanen ble lagt utenom byen. Den amerikanske borgerkrig krevde også sitt, og ved århundreskiftet mellom det 19. og 20. århundret var byen på det nærmeste øde og forlatt.

Staten Texas ervervet i 1916 rundt 202 000 m² mark på det opprinnelige historiske området og rekonstruerte der den bygningen hvor de delegerte hadde trådt sammen. Tilliggende områder ble innkjøpt senere, i 1976 og 1996.

Stedet ligger mellom Brenham og Navasota; ved State Highway 105, og er kjent som Washington-on-the-Brazos State Historic Site. Stedet er på 119 hektar, og omfatter tre attraksjoner: Independence Hall, Barrington Living History Farm, og Star of the Republic Museum. Blinn College administrerer museumet. I besøkerssenteret er det blant annet interaktive utstillinger og et konferansesenter.[3]

Barrington Living History Farm er et levende museum som viser en gård fra midten av det 19. århundre, den er grunnlagt av Anson Jones, som var Republikken Texas' siste president. På farmen arbeider museumsarbeidere kledd i tidsriktige drakter med bomullsdyrking, mais, fe og griser etter tidsriktige arbeidsmetoder. I 1936 ble hjemmet til Anson Jones fra 1844 flytta hit som en del av Texas' hundreårsjubileum.[4] De rekonstruerte uthusene omfatter to slavehytter, et kjøkkenbygg, et røykhus, et bomullshus og ei løe. Museumsgården blei åpna i 2000,[4] og drives av Texas Parks and Wildlife Department.

I Houston er gaten Washington Avenue oppkalt etter Washington-on-the-Brazos.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Feature Detail Report for: Washington». Geographic Names Information System. Besøkt 28. august 2017. 
  2. ^ «Washington-on-the-Brazos State Historic Site — Texas Parks & Wildlife Department». www.tpwd.state.tx.us (engelsk). Arkivert fra originalen 28. juni 2008. Besøkt 28. august 2017. 
  3. ^ Visitor Services Complex, Birthplace of Texas Arkivert 25. februar 2009 hos Wayback Machine.
  4. ^ a b «Washington-on-the-Brazos State Historic Site Barrington Living History Farm — Texas Parks & Wildlife Department». tpwd.texas.gov (engelsk). Besøkt 28. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]