Warez-gruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En warez-gruppe er en organisert, gruppe som jobber i skjul for å spre piratkopiert materiale (også kalt «warez»), som oftest ved hjelp av protokollen FTP.

Stillinger[rediger | rediger kilde]

I en slik gruppe er det normalt flere stillinger som må til for å få gruppa til å jobbe optimalt. En DVD-«ripping»-gruppe trenger f.eks. en organisator, en «encoder» (av engelsk encode, omkoder), en kilde som jobber på et DVD-trykkeri eller i butikk, som gjør at gruppa får DVD-platene før de blir tilgjengelige for allmennheten. De trenger også en person som kan distribuere materialet, og en person som kan lage «NFO» (av info, informasjon). Til slutt må resultatet pakkes om til RAR-filer via et kompresjonsprogram (f.eks. WinRAR). Det finnes egne interne regler for hvor store RAR-filene skal være, og andre regler som skal justere kvaliteten på den konverterte filmen.

Prosessen[rediger | rediger kilde]

Det hele begynner med at kilden sender den nyeste DVD-en til organisatoren. Organisatoren dekrypterer DVD-en, og sender filene via FTP hvor encoderen omkoder DVD-ens lyd og bilde til et annet og mindre plasskrevende format til PC-en, ofte komprimert i Xvid. Omkodingen kan ta et par timer, så imens er det en annen sin rolle å lage NFO-en ut i fra spesifikasjonene som organisatoren og omkoderen gir ham. Når omkodingen endelig er ferdig, så sender omkoderen AVI-filen opp på FTP-verten igjen. Der blir den hentet ned av en pakker, som pakker og til slutt distribuerer det på mangfoldige FTP-verter rundt om i verden.

Prosessen i andre typer grupper[rediger | rediger kilde]

En gruppe som ikke driver med «ripping» av DVD-er, vil ikke trenge en omkoder. En eksempel på en slik gruppe kan være en som driver med «reverse engineering», det vil si å «cracke» spill. Slike grupper vil heller trenge programmerere som er kjent med assemblykoding.