Wanghailoukirken i Tianjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wanghailoukirken i Tianjin
Fra det tyske Bundesarchiv, foto fra 1898 met kirken i bakgrunnen.
Postkortbilde, ca. 1900

Wanghailoukirken (fransk: Cathédrale Notre-Dame-des-Victoires) i er en katolsk kirke i bydistriktet Hebei i storbyen Tianjin øst for Beijing i Folkerepublikken Kina. Den ble bygd i 1773 på et sted som tidligere hadde vært en keiserlig residens, Haihelou, som den ble kalt av Qianlong-keiseren under Qing-dynastiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1861 ble Haihelou lagt inn under det franske konsesjonsområdet, og i 1869 var kirken reparert og fikk som nytt navn Vår Frue av Seieren. I etterkant av Tianjin-hendelsen ble den brent ned den 21. juni 1870 av en rasende folkemengde. Den ble gjenreist uendret i 1897. Tre år etter kom bokseropprøret, og kirken ble på nytt ødelagt. I 1904 ble den katolske kirke i henhold til bokserprotokollen gitt skadeserstatning, og kirken ble gjenreist for annen gang. I tillegg kom en skole for gutter og piker, og den katolske bispegård hit. Biskopen flyttet imidlertid allerede i 1914 til en annen kirke.

Under kulturrevolusjonen ble kirken alvorlig skadet nok en gang. Noen gjenoppbygning var ikke kommet i gang innen den i 1976 ble ytterligere rammet av Tangshan-jordskjelvet. I 1984 ble den sterkt skadede bygningen returnert til katolikkene, som straks begynte på reparasjonsarbeidene. Kirken ble gjenåpnet den 8. desember 1986.

Kirken ble i 1996 oppført på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner.

Den ble stengt igjen i desember 2006, og gjenåpnet etter seks års oppussinger og reparasjoner i desember 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]