Wang Meng (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Wang Meng
Wang Meng.jpg
Wang Meng i 2009.
Født1934
Beijing
Utdannet ved Beijings pedagogiske universitet
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Folkerepublikken Kina

Wang Meng (kinesisk: 王蒙, pinyin: Wáng Méng, født 1934 i Beijing i Kina) er en kinesisk forfatter og tidligere kulturminister.

I en alder av 14 år ble han medlem av kommunistpartiet og i mars 1949 medarbeider i Det nye demokratiske ungdomsforbunde. Hans debutroman «Lenge leve ungdommen» kom ut i 1953. Etter å ha arbeidet i flere år på mange forskjellige distriktskontorer hadde han oppdaget visse mangler. Derfor publisrte han i 1956, under Hundreblomsterkampanjen, den kritiske kortromanen Den nye ynglingen i organisasjonsavdelingen (Zhuzhibu xinlai de nianqingren) som kritiserte partiets byråkrati. Han ble anklaget for skittkasting mot Partiet men fikk til å begynne med støtte fra Mao Zedong. Men høsten 1957 begynte antihøyrekampanjen og Wang ble heftig kritisert og stemplet som «høyremann». Han ble sendt ut på landet. I 1963 ble han sendst til provinsen Xinjiang. Han arbeidet på marken om dagene og lærte seg uigurernes språk om kveldene.

I 1971 ble Wang sendt på en kaderskole for å formes til de rette meningene. Etter en tid fikk han oversette uigurske skrifter til kinesisk, og i 1978 lot man ham forfatte igjen og i 1979 fikk han vende tilbake til Beijing.

Han var Folkerepublikken Kinas kulturminister fra 1986 til 1989.

Han er i dag professor, rådgiver og æresprofessor ved flere kinesiske universiteter.