Wanderers FC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wanderers Football Club var en amatør-fotballklubb med base i Battersea, Wandsworth, London, og var en av de ledende klubbene i engelsk fotball i det 19. århundre. Deres berømmelse ligger i at de vant den aller første cupfinalen i det som nå kalles FA-cupen. Finalen ble spilt på Kennington Oval i London 16. mars 1872. Wanderers slo Royal Engineers 1-0, og vinnermålet ble scoret av Morton Betts, som spilte under psevdonymet A.H. Chequer (a Harrier Chequer). Wanderers vant cupfinalen fem ganger på de første åtte sesongene mellom 1872 og 1878. Så sent som i 2007 ligger klubben på en delt 8.-plass i antall cupvinster. Navnet «Wanderers» antyder at klubben ikke hadde noen hjemmebane, de spilte flesteparten av sine kamper på Lillie Bridge og Battersea Park.

Det opprinnelige navnet var Forest Football Club og de holdt da til i Leytonstone, London, og var med på å stifte The Football Association i 1863. Navnet Wanderers kom året etter, da de måtte flytte tvers over London til Battersea Park. Laget besto stort sett av tidligere elever ved Eton og Chartherhouse. Deres kaptein var Charles Alcock, som også var formann i FA fra 1870 til 1895, og en av initiativtakerne til cupen.

Klubben ble oppløst tidlig i 1880-årene, da skolene opprettet sine egne klubber, som f.eks. Old Etonians FC og Old Carthusians FC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]