Walter Noddack

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter Noddack
,والتر ناداك.jpg
Født17. aug. 1893[1][2]Rediger på Wikidata
BerlinRediger på Wikidata
Død7. des. 1960[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
BambergRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kjemiker, universitetslærerRediger på Wikidata
Utdannet ved Technische Universität BerlinRediger på Wikidata
Ektefelle Ida NoddackRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher LeopoldinaRediger på Wikidata
Utmerkelser Liebig-Denkmünze (1931)Rediger på Wikidata

Walter Noddack (født 17. august 1893 i Berlin, død 7. desember 1960 i Berlin) var en tysk kjemiker. Han, Ida Tacke (som senere giftet seg med Noddack) og Otto Berg oppdaget i 1925 grunnstoffet rhenium. De meldte samtidig om oppdagelsen av grunnstoff 43 (technetium), og foreslo navnet «masurium» etter Masuria i Østpreussen. Gruppen hadde bombardert mineralet columbitt med en elektronstråle, og hadde konkludert eksistensen av grunnstoff 43 ut fra diffraksjonen fra prøven. Bølgelengden på røntgenstrålingen som oppstår ved bombardering av elektroner har sammenheng med atomnummer, noe som framgår av en formel avledet av Henry Moseley i 1913. Forskningsteamet hevdet at de oppdaget en svak røntgenstråle med en bølgemengde som tilsvarer det grunnstoff 43 ville ha sendt ut. Samtidige forskere kunne ikke gjenta forsøket, så oppdagelsen ble ansett som feilaktig i mange år.

Ikke før i 1998 ble det satt spørsmålstegn ved avfeielsen av oppdagelsen. John T. Armstrong ved National Institute of Standards and Technology kjørte datasimuleringer av forsøket og oppnådde resultater som var svært like de som ble rapportert av forskningsteamet i 1925. Walter Noddack og resten av forskergruppen er anerkjent som oppdagere av rhenium, men det er fortsatt omstridt om de faktisk også oppdaget technetium.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000003710, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Walter Karl Friedrich Noddack, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id noddack-walter-karl-friedrich, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]