Walldorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Walldorf

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBaden-Württembergs flagg Baden-Württemberg
Postnummer69190
Retningsnummer06227
Areal19,91 km²
Befolkning14 758 (2007)
Bef.tetthet741,24 innb./km²
Høyde o.h.110 meter
Nettsidewww.walldorf.de
Politikk
OrdførerHeinz Merklinger (partiløs)
Posisjonskart
Walldorf ligger i Tyskland
Walldorf
Walldorf
Walldorf (Tyskland)
Kart
Walldorf
49°18′N 8°39′Ø

Walldorf er en liten by med 14 649 innbyggere i Rhein-Neckar-kretsen i den tyske delstaten Baden-Württemberg. En av byens største sønner er John Jacob Astor, grunnlegger av det amerikanske familiedynastiet Astor, og gjennom ham har byen gitt navn til Waldorf-Astoria og Waldorfsalaten. Steinerskolene går i mange land under betegnelsen Waldorfskoler, ettersom den første skolen ble grunnlagt av direktøren for Waldorf-Astoria-sigarettfabrikken i Stuttgart, Emil Molt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Walldorf nevnes tidligst 20. oktober 770 i et gavebrev til Lorsch kloster. Navnet betyr «landsbyen i skogen».

Under bondekrigen og tredveårskrigen ble byen åsted for kamphandlinger og plyndringer. Under den pfalziske arvefølgekrig i 1689 ble den fullstendig ødelagt og først noen år senere slo folk seg ned der igjen. Nybyggerne var, som i det meste av Kurpfalz, trosflyktninger fra Sveits. Det gjaldt bl.a. slekten Astor.

Som følge av byggingen av Rhindalbanen fra Mannheim til Karlsruhe i 1843 opplevde Walldorf i det 19. århundre et økonomisk oppsving. I 1901 tildelte storhertug Fredrik I Walldorf byrettigheter. Etter annen verdenskrig slo selskapene Heidelberger Druckmaschinen og SAP seg ned i byen, og den ble en av de mest velstående i regionen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]