Walk on By

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Walk on By» er en amerikansk sang med melodi av Burt Bacharach og tekst av Hal David. Den ble skrevet til Dionne Warwick. Sangen ble spilt inn på den samme sessionen i 1963 som frembrakte «Anyone Who Had a Heart». Den ble i 1964 Warwicks andre Top Ten-hit. «Walk on By» ble utgitt i april samme år og ble et landemerke av en single. Den nådde en sjetteplass på den amerikanske Billboard Hot 100-listen og en førsteplass på Cashbox' R&B-liste[1] (Billboard publiserte ingen rhythm & blues-liste i 1964, det året som sangen gjorde det best på listene). Sangen lå en kort tid på Top 10 på Billboard Easy listening-listen.

Warwick spilte også inn en tysk versjon med tittelen «Geh vorbei».[2]

I likhet med flere av Warwicks Bacharach-komponerte sanger fra 1960-årene ble det gjort mange coverversjoner av den, på mange forskjellige måter. Noen av dem ble betraktelige listesuksesser.

En notabel coverversjon var med funk/soulmusikeren Isaac Hayes, hvis coverversjon fra 1969 på hans banebrytende album Hot Butter Soul omdannet sangen til en funkvamp på tolv og et halvt minutt.

I 1979 spilte The Stranglers inn en punkversjon som nådde en 21.-plass på den britiske singlelisten. I 1982 gjorde funkduoen D-Train en disco/funk-coverversjon, som kun ble en R&B-hit i USA. I 1983 gjorde Jo Jo Zep & The Falcons en annen coverversjon.

I 1990 fikk sangeren Sybil, som hadde fått en stor hit året før med en coverversjon av Warwicks «Don't Make Me Over», en amerikansk R&B-hit med denne sangen.

Gabrielles versjon[rediger | rediger kilde]

I 1997 ble en versjon med den britiske sangeren Gabrielle utgitt som den femte og siste singlen fra hennes selvbetitlede andre album.

Cyndi Laupers versjon[rediger | rediger kilde]

«Walk on By» ble utgitt som første single fra Cyndi Laupers album med coverversjoner, At Last (2003). Sangen var også med på DVD-platen Live at Last (2004). Den ble kun utgitt som promo.

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Gabrielle Nederlands flagg Nederland[7] # 96 3 (# 96 i 2 uker) 22. mars 1997
Gabrielle Storbritannias flagg Storbritannia[8] # 7 8 1. februar 1997
Cyndi Lauper USAs flagg Billboard Hot Dance Club Play-listen # 10 2003

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Arne Bendiksen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Gå forbi».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1965 «Gå forbi» Kirsti Sparboe Arne Bendiksen Single Triola TN 415
1969 «Gå forbi» Gro Anita Schønn med Terje Fjærns orkester Arne Bendiksen Single RCA NA 1353
1970 «Gå forbi» En enkel sang om frihet LP RCA LPNES 301

De to RCA-platene er samme innspilling.

Referanser[rediger | rediger kilde]