Waldemar Rosenberger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Waldemar Rosenberger
Født1848[1]Rediger på Wikidata
St. PetersburgRediger på Wikidata
Død1918[1]Rediger på Wikidata
St. PetersburgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lingvist, ingeniør, jernbaneingeniørRediger på Wikidata
Embete
FarKarl (Carlos) Otto Rosenberger
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata

Waldemar (Vladimir Karlovitsj) Rosenberger (på russisk Владимир Карлович Розенбергер), (født 1848 eller 1849, død 1918) var en russisk ingeniør fra St. Petersburg og interlingvist, best kjent som hovedansvarlig for det internasjonale hjelpespråket Idiom Neutral.

Rosenberger var opprinnelig volapükist, rekruttert av Volapüks viktigste internasjonale propagandist og organisator Auguste Kerckhoffs, og medlem av Kadem Valemik Volapüka som ble valgt på den 2. inernasjonale Volapük-kongressen i 1887. Ved splittelsen av den internasjonale Volapük-bevegelsen i 1890 fulgte han Kerckhoffs fløy. I 1892 ble han valgt til leder av Volapük-akademiet. I denne perioden brøt Volapük-bevegelsen sammen. Under ledelse av Rosenberger gikk akademiet over til å bli en gruppe som arbeidet for et nytt internasjonalt hjelpespråk som var enklere å forstå, lære og bruke enn Volapük.

I 1898 skiftet akademiet navn til Akademi Internasional de Lingu Universal, og i 1902 publserte det sitt nye språk Idiom Neutral. Idiom Neutral fikk mye oppmerksomhet og god kritikk, men lite oppslutning. Rosenberger ga ut et tidsskrift på språket, Progres. I 1907 arbeidet Rosenberger sammen med Edgar von Wahl på en reform av Idiom Neutral i naturalistisk og nylatinsk retning. Etter dette ser han ikke ut til å ha spilt noen rolle i den internasjonale hjelpespråk-bevegelsen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b books.google.fr, besøkt 17. november 2020[Hentet fra Wikidata]