Waitakere City

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Waitakere
LandNew Zealand New Zealand
Grunnlagt1989
Opphørt2010
Areal367 km²
Nettsidewww.waitakere.govt.nz

Waitakere
36°55′03″S 174°39′28″Ø

Waitakere City ligger i den vestlige delen av metropolen Auckland som er New Zealands tettest befolkede urbane område. Waitakere er landets femte største by, med en tilvekst på 2% i året. Flertallet av innbyggerne bor nær byens østlige grense ved Waitemata Harbour og nabobyen Auckland City.

De skogkledde åsene Waitakere Ranges dominerer byens vestlige horisont hvor de strekker seg fra de kuperte surfestrendene ved Tasmanhavet til en høyde på mer enn 400meter.

Byens navn kommer fra en maori høvding og ble opprinnelig gitt en landsby nær den nordlige grensen av den nåværende byen og senere til byen selv.

Administrativ struktur[rediger | rediger kilde]

Waitakere City ble skapt ved sammenslåingen av Waitemata City og kirkedømmene Henderson, New Lynn, og Glen Eden i en landsomfattende endring av lokale myndigheter i 1989.

Det valgte bystyret består av ordfører Bob Harvey og 14 representanter som opptrer på vegne av de fire bydelene. Hver bydel har også et valgt bydelsstyre som administrerer lokalt styre og stell.

Geografien for de fire bydeler[rediger | rediger kilde]

Henderson Ward (bydel)[rediger | rediger kilde]

Denne urbane bydelen består av Henderson kirkdedømme og forstedene Glendene, Te Atatu South, og Te Atatu Peninsula (tidligere Te Atatu North). Innbyggertallet er 40,086 (2001). Bydelen ligger ca. 10 km vest for Auckland City sentrum.

Massey Ward (bydel)[rediger | rediger kilde]

Hovedsakelig et urbant område med enkelte gårder og landlige omgivelser i nord og vest. Bydelen inneholder forstedene Whenuapai, Hobsonville, West Harbour, Massey, Ranui, og Henderson North. Befolkningen er 51 369 (2001). Bydelen ligger nord for Henderson Ward langs Waitemata havnens nordlige strandlinje. Innenfor dens grenser ligger mange tidligere militærstasjoner.

New Lynn Ward (bydel)[rediger | rediger kilde]

Sentrert rundt de gamle kirkedømmene New Lynn og Glen Eden. Den omslutter også forstedene Kelston, Green Bay, Titirangi, Kaurilands, Waima, og Woodlands Park. Bydelens befolkning er 49,845 (2001). New Lynn Ward ligger sør for Henderson Ward, og har en utbredelse til Manukau Harbour fjorden i sør. New Lynn er 10 km fra Auckland City sentrum.

Waitakere Ward (bydel)[rediger | rediger kilde]

Dette er den arealmessig største bydelen. Den omfatter de sparsommelig befolkede Waitakere Ranges åsene og noen urbane utkanter der byen brer seg vestover til tidligere frukthager og gårder. Befolkningen på 27,450 (2001) er den minste blant bydelene, men den er den raskest voksende. Bydelen omslutter forstedene, landsbyene og landområdene Swanson, Henderson Valley, Sunnyvale, Oratia, Waiatarua, Laingholm, Parau, Cornwallis, Huia, Whatipu, Karekare, Piha, Anawhata, Bethells / Te Henga, and Waitakere township. Flere av disse områdene har frivillige brannbrigader for å beskytte lokalsamfunnet mot sommerens skogbranner. Denne bydelen ligger vest for de tre andre og brer seg lenger nord. Den nordre delen rundt Muriwai er også den delen av Waiatkere som er lengst fra Auckland sentrum med om lag 30 kilometer.

Industri[rediger | rediger kilde]

Betydningsfulle industrier i de første 150 årene av europeisk beboelse etter 1850 var teglsteinsverk, sagmøller, fruktdyrking, vannforsyning, gårdsbruk og to store militærbaser. I dag har Waitaker City en moderne økonomi med sekundær- og tertiærnæringer. De kommersielle sentrene er Henderson og New Lynn. Nye nisjeområder er båtbygging, film og tv samt vinproduksjon.

Fritidsliv[rediger | rediger kilde]

Turstiene i åsene Waitakere Ranges tiltrekker tusener fra Auckland regionen. Det samme gjør surfestrendene Piha, Karekare og Bethells med sin svarte vulkanske sand. Disse er dessverre også farlige på grunn av sterke utgående strømmer og flere mennesker drukner årlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]