Wagyu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wagyuokse.
Kobebiff, med sin typiske fettmarmorering

Wagyu (japansk: 和牛, Wagyū) er en kvegrase som opprinnelig kommer fra Kobe-traktene på øya Honshu i Japan. Ferasen er kjent for sin fantastiske kjøttkvalitet, ofte kalt «kobebiff».[1] Kobebiff regnes av mange som verdens beste biffkjøtt, og er kanskje også det mest kostbare.

Kjøtt av wagyū har særegne kvaliteter; det er svært mørt og har flott fett-marmorering. Fettet inneholder dessuten flerumettede fettsyrer og egner seg utmerket for personer på en kalorifattig diett. Den flotte kvaliteten skyldes at dyra bare beiter naturlig.

Kjøttferasen er uvanlig og sjelden. Det hevdes at Wagyu ikke har blitt blandet med andre raser siden 1200-tallet, fordi rasen ble isolert i de japanske fjellene. I dag finnes det wagyukveg mange steder i verden, men prisen holder seg stadig høy på grunn av kvaliteten. Det hevdes imidlertid, at ekte kobebiff stadig vekk kun kommer fra Kobe i Japan.

En rekke morsomme, men usanne rykter går om waguyuoppdrett, som at kveget får lytte til klassisk musikk, får bare drikke maltøl, og blir massert hver dag. Kveget blir derimot svært godt behandlet; de slaktes ikke før de er minst 2–3 år gamle, og da er man nøye med ikke å stresse dyrene, for å unngå utsondring av stresshormoner. Visse dietter av for eksempel malt kan forekomme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wagyu Beef History», Kobe-beef.com, 22. mars 1998. Arkivert fra originalen den 24. mars 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]