Wagyu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wagyuokse.
Wagyubiff med sin typiske fettmarmorering i en restaurant i Kobe.

Wagyu (japansk: 和牛, Wagyū) er en kvegrase som opprinnelig kommer fra Kobe i Japan. Betegnelsen «Kobebiff» skyldes denne sammenhengen.[1]

Wagyū er antagelig det dyreste storfekjøttet man kan få tak i ettersom det har så særegne kvaliteter ved at kjøttet er ekstremt mørt og rasen er så uvanlig og sjelden. Siden 1200-tallet er den ikke blitt blandet med andre raser. Dette var på grunn av Japans fjellterreng, slik at buskapen ble isolert en rekke steder. I dag finnes det wagyukveg mange steder i verden, men prisen holder seg høy ettersom kjøttet er så mørt og at fettet inneholder mange umettede fettsyrer som er fint marmorert i kjøttet. Kjøttet egner seg godt for personer med en kalorifattig diett.

En rekke morsomme, men usanne rykter går om waguyuoppdrett: At kveget får lytte til klassisk musikk, får bare drikke maltøl, og blir massert hver dag.

Derimot blir de svært godt behandlet; de slaktes ikke før de er minst 2-3 år gamle, og da er man nøye med at de ikke blir stresset for å unngå utsondring av stresshormoner. Visse dietter av for eksempel malt kan forekomme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wagyu Beef History», Kobe-beef.com, 22. mars 1998. Arkivert fra originalen den 24. mars 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]