Wachtelhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wachtelhund
tysk spaniel
Wachtelhund
HundetypeApporterende hund, spaniel
OpprinnelseTyskland Tyskland
Egenskaperjakthund, familiehund
Forventet livsløp9-11
Størrelsemellomstor (18-25 kg)
Passer forAlle, aktive
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 2 (FCI #104)
AKCSjekk
CKCSjekk
KCSjekk
UKCSjekk
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Wachtelhund (FCI #104 Deutsche Wachtelhund) er en mellomstor spanieltype som stammer fra Sør-Tyskland, der systematisk avl kom i gang mot slutten 1800-tallet.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Wachtelhunden er opprinnelig en kortjager og tilhører gruppen av apporterende fuglehunder. Det nøyaktige opphavet er ukjent, men man antar at kontinentale spaniels og fuglehunder har spilt en betydelig rolle, kanskje også tyske støvere. Den første raseklubben, Verein für Deutsche Wachtelhunde, ble grunnlagt i Tyskland i 1903.

Utseende, anatomi, fysikk[rediger | rediger kilde]

Wachtelhund er en mellomstor til stor, rektangulær hund. Pelsen er kraftig, lang og glatt tilliggende med bølger (enkelte steder også krøller). Rundt halsen dannes ofte man. Behåringen på ørene er mer betydelig og bølget. Likeledes har hunden hårfryser på baksiden av frambena, lårene, buken og undersiden av halen. Pelsfargene består i hovedsak av to varianter; brun (sjelden også rød i alle nyanser) med hvite eller skimlete tegninger på bryst og tær, samt brunskimlet (sjelden også rødskimlet).

Hannene skal måle 48-54 cm i skulderhøyde, tispene 45-52 cm. Vekten varierer i forhold til høyden, men er typisk 18-25 kg. Det finnes imidlertid eksempler på rasetypiske hanner som veier opp mot 30 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Wachtelhund er en utpreget jakthund med stor jaktlyst og arbeidskapasitet. Den har høyt utviklet luktesans og kan med trening bli en meget god ettersøkshund, narkotikahund, trøffelhund eller lignende. Det er også en rase som passer for ulike former for hundesport, for eksempel agility og lydighet. Likeledes kan den bli en god familiehund for en aktiv familie.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Wachtelhund er en livlig hund med stor jaktlyst. Den er vennlig og selvsikker, men rolig og tilpasningsdyktig. Rasen krever mye mosjon for å trives godt. Pelsen må stelles daglig.