WWF (filformat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
WWF (filformat)

WWF er et filformat som er en modifisert utgave av PDF-formatet for dokumentutveksling. Formatet er anbefalt av WWF Tyskland.

WWF-formatet blir fremmet som å være mer miljøvennlig enn sammenlignbare dokumentformater, siden formatet er utarbeidet for å gjøre det vanskeligere å skrive ut dokumentene. Motivasjonen bak dette er å forhindre unødvendige utskrifter av dokumenter. Skaperne hevder at filformatet uproblematisk kan leses av de fleste programmer som kan åpne ordinære PDF-filer.

Tekniske detaljer[rediger | rediger kilde]

WWF-filer er simpelthen PDF-filer hvor sikkerhetsinnstillingen for utskrift er satt til «ikke tillatt», og filendingen er endret til .wwf. Dette vil si at den tilsynelatende manglende støtten for utskrift skyldes DRM-en som er innebygd i Adobe Acrobat, som ser etter dette flagget for å sjekke om utskrift kan gjøres. Andre PDF-lesere, som Ghostscript, følger ikke nødvendigvis denne innstillingen, noe som gjør det mulig allikevel å skrive ut WWF-filer.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av formatet er blitt kritisert av flere for å begrense brukerrettighetene, for å være lite effektivt (ettersom PDF-lesere fra andre enn Adobe kan skrive ut dokumentene), for å bryte BSD-lisensen, for å være uforenlig med målene til fri programvare-bevegelsen og for at programvaren kontakter WWF uten brukerens samtykke. WWFs internasjonale direktør for samfunnskontakt Maria Boulos har også kritisert prosjektet for å være misledende og å ha blitt lansert globalt uten at WWF Tyskland har snakket med WWF International om saken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]