Wörthersee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wörthersee
Wörthersee om sommeren.
LandØsterrike
DelstatKärnten
Areal 19,39 km²
Høyde 439 moh.
Omkrets42 km 
Dybde85,2 m (maks)
41,9 m (snitt)
Volum0,81644 km³ 
TilløpReifnitzbach, Pirkerbach
UtløpGlanfurt
Posisjon
Kart
Wörthersee
46°37′N 14°05′Ø

Wörthersee er en innsjø i delstaten Kärnten i sørlige Østerrike. Det er delstatens største innsjø. På landsbasis er Wörthersee femte størst, men den er tredje størst av innsjøer som bare ligger i Østerrike.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Halvøyen Maria Wörth

Wörthersee er formet av isbreer i siste istid. Innsjøen ligger i alpene, og er omringet av koller og småfjell dekket av tett skog. De større fjellene er synlige fra innsjøen. Innsjøen har en framtredende blågrønn farge og har klart vann. Ytterpunktene i vest er Velden am Wörthersee og i øst Klagenfurt. Av disse er Klagenfurt den klart største byen. På nordsiden ligger også Pörtschach am Wörthersee og Krumpendorf am Wörthersee. Sørsiden er mindre tettbefolket med Maria Wörth som største tettsted. En av grunnene til at nordsiden er tett befolket kan være at Autobahn Süd går parallelt med nordsiden noen kilometer over strandkanten.

Wörthersee er 20 kilometer lang, men strekker seg bare over 16 kilometer i luftlinje. Innsjøen er mellom 1 og 2 kilometer bred. Innsjøen er langstrakt retning øst-vest med tre bassenger. Det første bassenget går øst-nordøst fra Velden til omtrent Pörtschach, deretter går den øst-sørøst, til Maria Wörth, før den går nesten rett øst igjen til Klagenfurt. Det ligger to øyer i innsjøen, Schlangeninsel og Kapuzinerinsel. Maria Wörth var opprinnelig en øy, men er blitt en halvøy.


Turisme[rediger | rediger kilde]

Fergetransport over Wörthersee.

Wörthersee var opprinnelig sumpaktig og befolket av jordbrukere. Området ble først på 1800-tallet et turiststed for adelen da jernbanen fikk en endestasjon i området. Etter hvert ble det også et populært feriested for andre også. I det siste har imidlertid Wörthersees lokale foretak fokusert på høykvalitetsturisme med riding, golf og familieferier for å konkurrere med lavbudsjettsturismen. Wörthersees fiskeliv er stort sett sik og gjedde, så det er ingen større fisketurisme der.

På tross av at Kärnten er en alperegion, er Wörthersee om sommeren den største turistatrraksjonen. Wörthersee har noen offentlige strender, men strandområdene er for det meste privateid. Prisene er blant de høyeste i Europa. På grunn av lite vind er sjøen ikke ideell for seiling. Imidlertid er middlehavsklimaet lokkende for badeturister. Turistene er som oftest tyskere, østerrikere og nederlendere, og de kommer gjerne i juli og august, da temperaturen i vannet ligger på rundt 25 °C.

Wörthersee brukes også til transport mellom turistbyene, og det er organisert fergetrafikk mellom de forskjellige byene. Kärntens beskjedne befolkning har gjort at de fleste byene har beholdt byggestil fra tidligere, og tettstedene har gjerne et pittoresk inntrykk. Særlig er Maria Wörth trukket frem.

Volkswagen og Audi har Europas største bilshow i den lille byen Reifnitz på sørsiden, ikke langt fra Maria Wörth. Blant andre arrangementer er bilfrie dager (slutten av april til begynnelsen av mai), ATP-tennisturnering i Pörtschach, Ironman-konkurranse og ultramaraton.

Om vinteren er ofte området dekket av snø, og ettersom Kärntens skiturisme fortsatt er beskjeden, ligger som oftest området i dvale. Innsjøen er stort sett isfri, men omtrent hvert tiende år fryser den til, og tiltrekker mange skøytelystne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Wörthersee hos Wikivoyage