Vukašin Brajić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vukašin Brajić
Vukasinbrajicinfo.jpg
FødtVukašin Brajić
9. februar 1984 (35 år)
Sanski Most, Bosnia-Hercegovina
Sanski Most
Beskjeftigelse sanger
lærer
Nasjonalitet Serbia
Musikalsk karriere
Sjangerrock, hard rock, pop rock
Instrumentgitar, piano, vokal
Aktive år2003 -
Nettstedwww.vukasinbrajic.com

Vukašin Brajić /Vuka:ʃin Bra:jitʃ/ (født 9. februar 1984 i Sanski Most i Bosnia-Hercegovina i Jugoslavia) er en bosnisk pop rock-sanger, som har blitt kjent i Bosnia-Hercegovina etter deltakelse i den første sesongen av den TV-sendte musikkonkurransen «Operacija Trijumf» (norsk: «Operasjon Triumf») 2008/2009, en konkurranse der Vukašin ble nummer to. Programmet ble kringkastet av seks fjernsynskanaler i fem land på Balkan: Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro og Serbia.

Brajić representerte Bosnia-Hercegovina i Eurovision Song Contest 2010 i Oslo med sangen «Thunder and lighntning» (på norsk: «Torden og lyn»).[1] Han kom på åttendeplass.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vukašin Brajić ble født 9. februar 1984 i Sanski Most, Bosnia-Hercegovina av Simo og Dušanka, som den eldste av tre barn. Vukašins interesse for musikk begynte tidlig. I 1994 flyttet familien på grunn av krigen, fra Bosnia-Hercegovina til Serbia, nærmere bestemt til landsbyen Mali Požarevac i kommunen Sopot. De bodde der ett år før de flyttet til Čačak, hvor familien hans bor i dag. Han lærte å spille gitar og keyboard på egen hånd fordi foreldrene hans ikke hadde råd til å betale for musikkutdannelse. Han sang også i kor, danset og var medlem av en teaterklubb.

Da han var 19, flyttet han fra Čačak til Negotin, hvor han søkte seg inn på Det utdanningsvitenskapelige fakultet, som kunne tilby det han likte best: scenisk bevegelse, musikk og det å synge. Vukašin likte å jobbe med barn og han har sagt at elevene er hans publikum og klasserommet hans scene.

Bandet Affect[rediger | rediger kilde]

Bandet Affect

Da Vukašin var på det tredje studieåret, flyttet han fra Negotin til Beograd. I 2003 hadde han nemlig i Negotin møtt Darko Nikodijević og Nemanja Anđelković som spilte inn noen sanger med melodisk metal rock-klang og bestemte seg for å danne et band som ble kalt Affect og han sluttet seg til bandet. I begynnelsen av 2005, var Affect fullt besatt, etter at Nikola Dimitrijević på bass og trommeslager Željko Despić ble med i bandet.

Sommeren 2006 kom de i kontakt med Ognjen Uzelac, direktør for plateselskapet PGP-RTS, som tilbød seg å utgi Affects reklamesingleplate med to sanger. Våren 2006 spilte de inn to sanger: «Read from my eyes» og en instrumental cover av den tradisjonelle serbiske sangen «Ajde Jano» som de spilte i heavymetal stilen. I april 2007 utga de en promo–singel i 150 kopier. De hadde live-forestillinger i klubber i Beograd, og ved hjelp av radiostasjonen Beograd 202 opptrådte de utenfor Beograd. Da Vukašin ønsket å følge opp sin profesjonelle musikkarriere ble arbeidet med gruppen Affect stilt i bero mot slutten av 2007. Darko Nikodijević og Nemanja Anđelković arbeidet fremdeles med Vukašin i ulike prosjekter.

Etter episoden med Affect fortsatte Vukašin å spille med Marko Marić i den akustiske duoen Lucky Luke (tidligere kalt Ausonia Duo). De spilte sammen inntil Vukašin begynte med Operasjon Triumf. De opptrådte på fjernsynet flere ganger.

Operasjon Triumf[rediger | rediger kilde]

Vukasin Brajic - Operasjon Triumf

Vukašin bodde i Negotin da han søkte om deltakelse i den TV-sendte musikkonkurransen «Operacija Trijumf». Han flyttet tilbake til Beograd og tok sangklasser hos professor Tanja Andrejić. Tanja underviste Vukašin i tre måneder. Etter beståtte prøver, hadde han flere reklamekonserter over hele Serbia med andre serbiske deltakere i løpet av sommeren.

Forestillingen begynte den 29 september 2009. På den første gallaen sang Vukašin to sanger sammen med Ivana Nikodijević: «Kada padne noć» («Riblja Čorba») og «Enter Sandman» av Metallica. Han ble nominert til førsteplass allerede på den andre gallaforestillingen. På den åttende gallaforestillingen fikk Vukašin sin første utnevnelse der publikum hadde det siste ordet. I «kampen» med Đorđe Gogov (som var publikums favoritt flere ganger), gjorde Vukašin igjen en god innsats og fortsatte til neste runde. Denne natten framførte han «More Than Words» av Extreme som forblir en av hans beste forestillinger hvor han demonstrerte sine ferdigheter på akustisk gitar.

Senere på den samme natten framførte han «Are You Gonna Go My Way» av Lenny Kravitz sammen med Đorđe Gogov. Serier av utnevnelser fortsatte og Vukašin var igjen avhenging av publikums stemmer. På den tiende gallaen valgte publikum han over Nikola Sarić som var også publikums favoritt flere ganger. Han avsluttet konkurransen med en andreplass, etter vinneren Adnan Babajić.

I løpet av forestillingen gjorde Vukašin seg bemerket, og fikk støtte fra alle aldersgrupper fra alle delrepublikkene i den forhenværende staten Jugoslavia.

Karriere etter OT[rediger | rediger kilde]

Vukašin Brajić - på en av Operasjon Triumfs konserter i Beograd
Vukašin Brajić - representanter Bosna-Hrecegovina i Eurovisjonens musikkonkurranse 2010 (Eurovision Song Contest)

Etter OT, ble Vukašin medlem av OT Bend (norsk: OT Band) sammen med tre andre deltakere fra Operasjon Triumf, Nikola Paunović, Nikola Sarić og Đorđe Gogov.

Den 23. februar 2009 framførte Vukašin, sammen med de andre medlemmene av OT Bend og Sonja Bakić et åpningsnummer for den kjente artisten James Blunt på konserten hans i Beograd.

OT Bend meldte seg på Beovizija 2009, den serbiske sangkonkurransen til Eurovision Song Contest 2009 med sangen «Blagoslov za kraj» (norsk: «Velsignelsen til slutten») som ble skrevet av E. Owen, S. Vukomanović og E.Botrić. Den 7. mars, i semifinalen, vant de maksimal poengsum med i alt 24 poeng og kom som første deltaker til finalen. Neste dag, i finalen, vant de igjen med 12 poeng fra publikum med 28 521 stemmer fra totalt 53 550. Det var imidlertid ikke nok til seieren, siden juryen bare ga dem 5 poeng, og de avsluttet som nummer to.

Den 19. og 20. april 2009 holdt Vukašin sammen med andre OT deltakere to konserter i Sava Centar i Beograd foran 10 000 mennesker. I løpet av sommeren 2009, hadde de første deltakerne i Operasjon Triumf turne i Montenegro. Høydepunktet under turnéen var konserten i Podgorica framfor det fullsatte Stadion malih sportova.

I musikkfestivalen Sunčane skale 2009 i Herceg Novi (Montenegro), på den første natten av festivalen kalt Prinčeve nagrade (norsk: Prinsens priser), vant OT Bend prisen Breakthrough of the year.

Den 12. juli 2009, i Beograd Arena deltok OT Bend sammen med Ana Bebić og framførte ved den avsluttende seremoni for den 25. sommer Universiade, som samlet 8 200 deltaker fra 145 land.[2]

Det kunstneriske ensemblet Stanislav Binički fra Forsvarsdepartementet, under dirigent Vojkan Borisavljević, holdt konserten kalt Mamma mia] i Dom Sindikata i Beograd, der de fremførte de mest kjente sangene av det svenske bandet ABBA. OT Bend opptrådte som vokalister, ledsaget av Maja Odžaklijevska, Nada Pavlović, Tijana Dapčević, Jelena Jovičić, Milena Vasić, Dejan Lutkić og Marinko Madžgalj.

Den 11. januar 2010 ble det meddelt at Vukašin Brajić, med sangen «Thunder and Lightning» (norsk: «Torden og lyn») skrevet av Edin-Dino Šaran vil representere Bosnia-Hercegovina på Eurovision Song Contest 2010 i Oslo, Norge.[3]


Singleplater[rediger | rediger kilde]

OT Bands singleplater[rediger | rediger kilde]

  • 2009: «Blagoslov za kraj»
  • 2009: «Strpi se još malo»
  • 2009: «Zaboravi» feat. Karolina Goceva

Solosingleplater[rediger | rediger kilde]

  • 2010: «Thunder and Lightning» / «Munja i grom»
  • 2010: «Od svega umoran» feat. Alogia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bosnia-Herzegovina goes with Vukašin Brajić», melding 11. januar 2010 fra Eurovisions offisielle nettsted
  2. ^ Informasjon fra nettstedet til Universiade Arkivert 11. januar 2010 hos Wayback Machine.
  3. ^ «Vukašin Brajić will be singing Munja I Grom in Oslo», pressemelding 14. mars 2010 fra Eurovisions offisielle nettsted

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]