Vorstehhund korthåret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vorstehhund, korthåret
Korthåret vorsteh, vorsteh
HundetypeFuglehund
OpprinnelseTysklands flagg Tyskland
EgenskaperBrukshund/familiehund
Livsløp12-14
StørrelseStor (20-30 kg)
Passer forAktive friluftsfolk
Anerkjennelser
FCIGr. 7 seksjon 2
(FCI #119)
AKCSporting
CKCSporting
KCGundog
UKCGun Dog
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Vorstehhund korthåret (FCI #119) eller korthåret vorsteh er en av fire tyske vorstehhunder. Disse skiller seg imidlertid såvidt mye fra hverandre at de ikke regnes som varieteter, men egne hunderaser.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Vorstehhund korthåret ble avlet fram fra jakthunder som f.eks. pointer og ungarsk vizsla1800-tallet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Korthåret vorstehtispe.

Korthåret vorsteher er en fuglehund som primært avles som jakthundfugl, men den har også kvaliteter for annen type jakt og som brukshund og familiehund.

Den er en god familiehund og regnes som flink med barn og enkel å jobbe med. Den er også en sterk og arbeidsom brukshund, som blant annet er velegnet som trekkhund og kløvhund. Det er også eksempler på at vorstehere har blitt godkjente redningshunder, blant annet for Norske Redningshunder.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

En vorster er en edel og harmonisk hund med verdig holdning. Den er stødig, rolig og avbalansert. Svakt markert nakkeknøl og moderat stopp. Øynene er middels store og mørk brun farge er ønskelig. Ørene er høyt og bredt ansatte, og de er flate og hengende tett inntil hodet. Forlemmene er rette, parallelle og muskuløse. Baklemmene er også rette og parallelle. Skal være kraftige og muskuløse. og knærne er godt vinklet. Potene skal være runde til ovale, men godt sluttet og med kraftige klør. Hunden skal ha en sterk og muskuløs rygg med et kort, bredt og muskuløst lendeparti. Underlinjen er lett opptrukket med en elegant tørr bue. Halen skal være kraftig ved roten og høyt ansatt. Den smalner av mot spissen og er av middels lengde. Bevegelsene til en vorster er rette og parallelle. De er jordvinnende og med godt fraspark.

Pelsen er kort og tett, og skal føles grov og hard å ta på. På hodet og ørene er pelsen kortere, mykere og tynnere. Såkalt skimlet (spettet) pels i sorte, brune, grå og hvite kombinasjoner er mest vanlig, mens også ensfarget brun er normalt.

Skulderhøyden skal iflg. FCI ligge på ca. 62-66 cm hos hannhunder og ca. 58-63 cm hos tisper.