Voluntary Human Extinction Movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Voluntary Human Extinction Movement (VHEMT) er en miljøbevegelse som mener alle mennesker bør avstå fra reproduksjon, for å forsårsake en gradvis, frivillig utryddelse av menneskeheten. VHEMT støtter utryddelse av menneskeheten fordi de, som gruppe betraktet, mener det vil forhindre miljøødeleggelser. Gruppen slår fast at en reduksjon av antall mennesker ville ha forhindret en stor del av menneskeskapte menneskelige lidelser. Utryddelse av ikke-menneskelige arter, samt knappheten av ressurser mennesker er avhengige av, blir ofte beskrevet av gruppen som bevis for den skade som forårsakes av overbefolkning av mennesker.

VHEMT ble grunnlagt i 1991 av Les U. Knight, en amerikansk aktivist som ble en del av miljøbevegelsen på 1970-tallet, og som etter dette konkluderte med at utryddelse av menneskeheten var beste løsning for de problemer som møter jordens biosfære og menneskehet. Knight utgir gruppens nyhetsbrev, og tjener også som dens talsmann. Selv om gruppen blir fremmet på eget nettsted, samt er representert på enkelte av miljøbevegelsens arrangementer, er gruppen sterkt avhengig av eksterne medier for å spre sitt budskap. Mange kommentatorer anser gruppens plattform for uakseptablet ekstrem, mens andre skribenter har hyllet VHEMTs perspektiv. Som et tilsvar mot VHEMT har enkelte journalister og akademikere argumentert for at mennesker kan utvikle bærekraftige livsstiler, eller kan redusere befolkningen til et bærekraftig nivå. Andre hevder at, uavhengig av fordelene ved ideen, vil menneskeheten, på grunn av trangen til reproduksjon, aldri frivillig søke utryddelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Voluntary Human Extinction Movement ble grunnlagt av Les U. Knight,[1][a][2] en innbygger i Portland, Oregon,[1] som vokste opp i en stor familie.[3] Etter å ha engasjert seg i miljøbeveglsen som college-student på 1970-tallet, tilskrev Knight de fleste farer som truer menneskeheten, til overbefolkning av mennesker. Etter å ha kommet til denne konklusjonen, sluttet han seg til organisasjonen Zero Population Growth,[1] og valgte å gjennomgå vasektomi i en alder av 25 år.[3] Han konkluderte senere med at en fullstendig utryddelse av menneskeheten ville være beste løsning på jordens miljøproblemer.[1] Han mener at ideen har blitt fremmet av flere personer gjennom menneskehetens historie.[4]

I 1991 begynte Knight å utgi VHEMTs nyhetsbrev,[1] kjent som These Exit Times.

Noter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Knight avviser påstander som tilsier at han er grunnleggeren med «Jeg er ikke VHEMTS grunnlegger, jeg bare gav det et navn.» (Sitat oversatt fra engelsk: «I’m not the founder of VHEMT, I just gave it a name.»)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e «Sui genocide». The Economist. 17. desember 1998. Besøkt 7. januar 2012. 
  2. ^ «Personal information about Les U. Knight». The Voluntary Human Extinction Movement. Besøkt 23. mars 2012. 
  3. ^ a b Dicum, Gregory (16. november 2005). «Maybe None». San Francisco Chronicle. Besøkt 7. januar 2012. 
  4. ^ Ormrod 2011, s. 142

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]