Hopp til innhold

Volkswagen Schwimmwagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

VW Type 128 og 166 Schwimmwagen var en fire-hjulsdrevet amfibiebil, et kjøretøy brukt av den tyske hær under andre verdenskrig. Type 166 er den mest massepoduserte amfibiebil i bilens historie.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Schwimmwagen, bevart i Brasil, demonstrert (2004)

Til Volkswagen Schwimmwagens brukte man motor og andre mekaniske enheter fra VW Type 86 fire-hjulsdrevet prototype av Kübelwagen og Type 87 fire-hjulsdrevet 'Kübel/Beetle Kommandobil, som igjen var basert på plattformen til den sivile Volkswagen-bobla. Ferdinand Porsches første bilkonstruktør, Erwin Komenda ble tvunget til å utvikle en helt ny enhetlig karosseritype, siden det flate chassis i de eksisterende VW biler var uegnet for problemfri kjøring i vann. Komenda patenterte sine ideer for amfibiebilen ved det tyske patentkontor.

VW Schwimmwagen ble bygget ved Volkswagens fabrikk i Fallersleben / Wolfsburg og Porsches anlegg i Stuttgart, mens karosseriet, heller skroget hos Ambi Budd i Berlin. Det ble bygget 15 584 av Type 166 Schwimmwagen fra 1941 til 1944; 14 276 i Fallersleben og 1 308 hos Porsche.Gitt disse tallene er VW 166 det mest masseproduserte amfibium i bilens historie. Kun 163 eksemplarer er kjent av Schwimmwagen Registry som eksisterer i dag, kun 13 har overlevd uten restaurering.[1]

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Spartansk interiør i Schwimmwagen

Alle Schwimmwagen var fire-hjulsdrevne, kun i første gir (og revers i enkelte modeller.) og hadde differensialsperre både på front- og bakaksel.

Når kjøretøyet skulle brukes på vann var det et nedfellbart propelldeksel over motoren som var montert bak. Når den var kommet på plass var det en enkel kobling som var forbundet med drivakslen. Det betød at propellen bare kunne drive amfibiet forover. For reversering i vann var det to valg, enten padle eller kjøre på land og så sette amfibiet i revers, og la hjulenes rotasjon langsomt ta kjøretøyet tilbake. Forhjulet virket som ror, så rattet ble brukt, både på kandidat og i vann.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bart Lemmens. «VW-Schwimmwagen type 166 - The VW-Schwimmwagen Registry». Vw166.com. Arkivert fra originalen 15. mai 2009. Besøkt 25. juli 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. mai 2009. Besøkt 13. mai 2015. 
Autoritetsdata