Hopp til innhold

Volkswagen K70

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Volkswagen K70
ProdusentVolkswagen
Produsert19701974
KlasseMellomklasse
KarosserityperFiredørs sedan
Forgjenger(e)
Efterfølger(e)Volkswagen Passat
Tekniske data
Bredde1 685 millimeter
Høyde1 450 millimeter
Motor1,6 l Rekke-4
1,8 l Rekke-4
Akselavstand2 690 millimeter

Ansiktsløftningen i 1973 erstattet blant annet de rektangulære hovedlyktene, noe som distanserte bilen fra sine NSU-røtter.

Volkswagen K70 (uttales «ka siebzig» på tysk) er en bilmodell fra den tyske bilprodusenten Volkswagen fra 1970 til 1975. K70 ble opprinnelig utviklet av NSU, og var den første Volkswagen-produserte modellen med en frontmontert og vannkjølt motor.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

K70 ble designet av Claus Luthe, og ble opprinnelig utviklet av NSU som et mindre alternativ til den mer kjente Ro 80. Den største forskjellen mellom de to modellene er at K70 var utstyrt med en konvensjonell stempelmotor, fremfor Ro80-modellens mer kompliserte Wankelmotor. Navnet «K70» refererer til motorens effekt på 70 hestekrefter, mens bokstaven «K» står for det tyske ordet «Kolben», som betyr stempel.

Lansering som Volkswagen-modell[rediger | rediger kilde]

NSU hadde planlagt å lansere bilen for pressen i mars 1969, og for publikum på bilutstillingen i Genève samme år. I det bilen skulle lanseres dukket det opp rykter om at NSU, som hadde pengeproblemer, skulle tas over av Volkswagen, og selv før denne overtakelsen ble offentlig kjent var K70s fremtid truet av det faktum at den lå svært nær den nylig lanserte Audi 100 i både størrelse og pris. Planene omkring K70-lanseringen ble derfor utsatt i siste øyeblikk, og rykter skulle ha det til at Volkswagen-personell fjernet K70 fra NSUs stand på bilutstillingen kvelden før åpningen. NSU ble i løpet av 1969 integrert med Auto-Union/Audi, som Volkswagen hadde kjøpt i 1964.

Volkswagen hadde et desperat behov for en ny familiesedan som skulle erstatte Type 4, som ikke hadde vært noen stor suksess. K70 kunne virke som den perfekte måten å etablere et nytt image for moderne biler, med sin forhjulstrekk og moderne design, og Volkswagen forkastet raskt alt markedsmateriell som presenterte den nye modellen som en NSU, og litt over et år senere gikk sedanmodellen i produksjon, nå merket som en Volkswagen. I august 1970 rullet de første eksemplarene av samlebåndet, og bilen ble lansert på eksportmarkeder i de kommende månedene. Lanseringsdatoen for den planlagte stasjonsvognutgaven ble ytterligere utsatt, noe som skulle vise seg å bli permanent.

K70 ble erstattet av den Audi-baserte Volkswagen Passat i 1974. Totalt var 210 082 eksemplarer av K70 produsert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata

Autoritetsdata