Hopp til innhold

Volksraad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

VolksraadFolkets råd») var parlamentet til den tidligere Sørafrikanske republikk (ZAR), også kjent som Republikken Transvaal, som eksisterte fra 1857 til 1902 i en del av det som nå er Republikken Sør–Afrika. Den var et ettkammersparlament med 24 medlemmer. Parlamentet opphørte etter at britene seiret i andre boerkrig og den etterfølgende opprettelsen av Unionen Sør-Afrika. Oranjefristaten hadde også et Volksraad. Også det sluttet å eksistere i 1902 etter den britiske seieren i andre boerkrig. «Volksraad» var også navnet på afrikaans for det sørafrikanske underhuset som eksisterte i forskjellige former i 1910–94. Nederlenderne opprettet en forsamling kalt Volksraad som et konsulterende råd for Nederlandsk Østindia i 1918. Et lignende råd for Nederlandsk Ny-Guinea eksisterte mellom 1949 og 1969.

Volksraad i Den sørafrikanske republikk ble delt i to kamre i 1890 for å beholde boernes kontroll over staten, mens det gav «uitlanderne» en stemme i lokale saker. Dette ble gjort for å bli kvitt britiske klager angående uitlandernes innflytelse uten å gi fra seg reell makt.

Denne tokammers lovgivende forsamlingen bestid av et andre Volksraad med stemmerett for alle hvite menn over 16 år, i tillegg til et første Volksraad som var den høyeste myndigheten med ansvar for statens politikk og som hadde begrenset stemmeretten til personer over 40 år med permanent eiendom og en lengre bosetningshistorie i landet.

Autoritetsdata