Voldslovbrudd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.

Voldslovbrudd, eller voldskriminalitet, vil si en voldshandling som er ansett så alvorlig og uønsket av et samfunn at den er ulovlig og straffbar. I dagligtalen er det også disse handlingene som henvises til som vold. En rekke slike handlinger kan i midlertid også betegnes som seksuallovbrudd (f.eks. voldtekt) eller som vinningskriminalitet (f.eks. ran).

På samme måte som voldsbegrepet i seg selv, vil også hvilken vold som anses formelt straffbar variere geografisk og over tid. Den danske kriminologen Flemming Balvig har skrevet:

- Det har formentlig aldrig i historien forekommet så få uønskede fysiske reaktioner mennesker imellem i dagligdagen som her ved udgangen av det 20ende århundrede
- Det har formentlig aldrig i historien været en så stor del af de uønskede fysiske reaktioner mennesker imellem i dagligdagen der er blevet opfattet og defineret som vold – og derved er blevet betragtet som politi-og straf-problematik som nu.

Voldslovbrudd i Norge[rediger | rediger kilde]

Norsk lov[rediger | rediger kilde]

Sentrale paragrafer i straffeloven av 1902 om ulike former for vold:

Forbrydelser mod Liv, Legeme og Helbred (Kapitel 22):

Almenfarlige Forbrydelser (Kapitel 14):

  • Straffelovens § 148 – forvoldelse av brann, sprengning, oversvømmelser eller andre ulykker som fører til død eller skade på person.

Forbrydelser mod den personlige Frihed (Kapitel 21):

Seksualforbrytelser (Kapitel 19):

Udpresning og Ran (Kapitel 25):

Forbrydelser med Hensyn til Familieforhold (Kapitel 20):

Forseelser mod person (Kapitel 39):

Forseelser mod den offentlige Myndighed (Kapitel 34):

Statistikk[rediger | rediger kilde]

I offisiell statistikk over kriminalitet er voldlovbruddene definert noe snevrere enn listen over. Voldskriminalitet som samlet gruppe inneholder da følgende lovbruddstyper:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]