Vojna (2002)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vojna
orig. Война
Generell informasjon
GenreDramafilm,[1] krigsfilm
NasjonalitetRussland
Premiere2002
Lengde120 min.
SpråkRussisk, engelsk, tsjetsjensk
Bak kamera
Regissør(er)Aleksej Balabanov[2]
ManusAleksej Balabanov[2]
Produsent(er)Sergej Seljanov[2]
MusikkVjatsjeslav Butusov
SjeffotografSergej Astakhov[2]
KlippMarina Lipartija[2]
Foran kamera
MedvirkendeAleksey Chadov,[3] Ian Kelly,[4] Sergej Bodrov,[2] Ingeborga Dapkūnaitė,[2] Evklid Kjurdzidis,[2] Giorgi Gurgulia,[2] Jurij Stepanov, Vladimir Gostyukhin, Lev Erenburg, Irina Sokolova, Viktor Smirnov
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapSTV[5]
Premiere(r)14. mars 2002[6]
Eksterne lenker

Vojna (originaltittel: Война) er en russisk film fra 2002, regissert av Aleksej Balabanov.[7][8]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med at hovedpersonen, tidligere vernepliktig soldat Ivan Yermakov (spilt av Alexei Chadov) blir intervjuet av en journalist i et interneringssenter. Når han begynner å fortelle historien sin, hopper filmen tilbake til Tsjetsjenia sommeren 2001, under Den andre Tsjetsjenia-krigen. Soldaten blir holdt fanget av den tsjetsjenske krigsherren Aslan Gugayev. Han behandler Ivan og en annen vernepliktig soldat, Fedya, som laver.

Etter hvert fanger Aslans håndlangere også den engelske skuespilleren John Boyle (spilt av Ian Kelly) og hans forlovede Margaret Michaelsen (spilt av Ingeborga Dapkūnaitė) men etter en stund blir Ivan, Fedya og de to engelske fangene ført til et annet fengsel, hvor de også møter kaptein Medvedev - som er funksjonshemmet på grunn av skade. Aslan løslater John slik at han kan skaffe to millioner pund i løsepenger, for Margarets løslatelse.

Sammen med John løslater han også Ivan og Fedya, ettersom ingen er villige til å betale løsepenger for dem. Johns forsøk på å skaffe penger er mislykket, men et britisk TV-selskap tilbyr seg å gi ham økonomisk bistand i bytte mot omfattende video-opptak av operasjonen. I Moskva møter John også militære tjenestemenns fullstendige likegyldighet, og bestemmer seg i stedet for å be Ivan om å hjelpe ham med å redde Margaret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]