Voergaard slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Voergaard slott
Vorgaard JTh Hansen3019.jpg
Voergård slott
Generelt
Sted:  Brønderslev kommune
Byggeår:  1481
Arkitektur
Interiør

Voergaard slott på Commons

Portutsmykning

Voergaard slott ligger i Brønderslev kommune i det sydøstlige Vendsyssel i Danmark. Slottets eldste del kan dateres til 1481 og den yngste til 1590.

I 1510 overdro væpneren Jens Andersen Voergaard til biskopenBørglum kloster, Stygge Krumpen. Under grevefeiden erobret Skipper Clements bondehær Voergaard, og ved reformasjonen gikk den over i kongens eie.

I 1578 overdro Frederik II slottet til Karen Krabbe, hvis datter Ingeborg Skeel overtok slottet og oppførte renessansehuset som sto ferdig i 1588. Sandstensportalen, som var tiltenkt Frederiksborg slott, er en gave fra Frederik II. Ingeborg Skeel ble av samtidige bønder opplevd som en tyrann og hun er da også blitt Voergaards stadig tilbakevendende spøkelse.

Etter en lang periode med skiftende eiere kjøpte Peder Brønnum Scavenius Voergaard slott i 1872. Han gjennomførte store renoveringer og kjøpte tilbake mye av den jorden som var blitt solgt opp gjennom årene. Ved hans død i 1912 lå ca. 3.500 tdr. land (flatemålet en tønne land tilsvarer 3.937m²) under Voergaard slott som dermed var et av Danmarks største gods. Voergaard ble fredet i 1918.[1]

I 1955 kjøpte den dansk-franske greven E. Oberbech-Clausen Voergaard slott. Han var født i Nyborg som sønn av en isenkremmer, men gjorde karrière i Frankrike og innenfor den katolske kirke. Blant annet ble han riksgreve av Roma. Han giftet seg med en datter av den franske kirurgen Jules-Émile Péan, som oppfant péan-tangen. Hun var enke etter grev Chenue-Lafitte og fra disse to familiene stammer størstedelen av kunstsamlingen som i dag finnes på Voergaard slott.

Da Oberbech-Clausen døde i 1963 gikk slottet over til et familiefond.

Den danske stats- og utenriksministeren Erik Scavenius ligger begravet ved Voergaard slott.

Kunstsamlingen[rediger | rediger kilde]

Kunstsamlingen omfatter verker av Goya, Rubens, Rafael, El Greco, Watteau og Frans Hals samt møbler fra Ludvig XIV, Ludvig XVI og Marie-Antoinettes personlige innbo, møbler og f.eks. glasservise med Napoleons monogram inngravert. Blant de kostbare møblene kan nevnes to skjenker fra Ludvig XIVs tid. Det finnes en tilsvarende på Versailles og en i Louvre.

Natten til den 8. mars 2008 ble kunstsamlingen utsatt for et tyveri. To av slottets hovedverker ble stjålet. Dette var de to maleriene «Portrett av Maria av Medici» av Rubens og «Den gale» av maleren Goya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fredningssag / Voergård, Voergård 006, Brønderslev fra Kulturstyrelsen (besøkt 15. august 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 57°14′33,66″N 10°20′7,93″Ø