Vladislav I av Böhmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vladislav I av Böhmen
Vladislav medailon.jpg
Født1065Rediger på Wikidata
Død12. april 1125Rediger på Wikidata
PrahaRediger på Wikidata
Gravlagt Kladruby MonasteryRediger på Wikidata
Ektefelle Richeza av BergRediger på Wikidata
Far Vratislav II av BöhmenRediger på Wikidata
Mor Świętosława SwatawaRediger på Wikidata
Søsken
6 oppføringer
Judita Grojčská, Judita Přemyslovna, Boleslav, Bretislav II av Böhmen, Borivoj II av Böhmen, Sobeslav I av BöhmenRediger på Wikidata
Barn
6 oppføringer
Vladislav II av Böhmen, Henrik av Böhmen, Děpold I av Jamnitz, Svatava av Böhmen, Depolt I of Bohemia, Heinrich of BohemiaRediger på Wikidata

Vladislav I (født 1065, død 12. april 1125), av huset Přemyslid, var hertug av Böhmen fra 1109 til 1117[død lenke] og igjen fra 1120.

Vladislav I var sønn av Vratislav II av Böhmen og hans andre kone Swatawa, datter av Kasimir I av Polen. Sammen med sin fetter Svatopluk, fordrev hans sin bror Bořivoj II fra Böhmen i 1107. Etter Svatopluks død i 1109 etterfulgte Vladislav ham som hertug. I 1110 vente Bořivoj II tilbake fra eksil med støtte av Bolesław III Wrymouth av Polen, men ble beseiret og tatt til fange av Vladislav, som sendte ham i eksil hos sin forbundsfelle keiser Henrik V.

Tross seiren var Vladislav I forsatt truet av polakkene, og måtte anerkjenne sin bror Soběslav som underordnet hersker i Znojmo i Mähren fra 1111. I 1117 abdiserte Vladislav I formelt til fordel for Bořivoj II men beholdt mye av sin makt. I 1120 ble Bořivoj igjen avsatt og ble gitt Znojmo i len, mens Vladislav igjen overtok tronen som han beholdt til sin død.