Vladimir Bukovskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vladimir Bukovskij
Boekovski1987.jpg
Født30. desember 1942 (76 år)
Belebej
Utdannet ved King's College, Stanford University
Beskjeftigelse Skribent, menneskerettsaktivist, politiker
Parti Solidarnost (2008–)
Nasjonalitet Sovjetunionen
Utmerkelser Truman-Reagan Medal of Freedom (2001)

Vladimir Konstantinovitsj Bukovskij (russisk: Владимир Константинович Буковский; født 30. desember 1942 i Belebej, Basjkortostan, Det tidligere Sovjetunionen) er en tidligere sovjetisk politisk dissident, forfatter og politisk aktivist.

Bukovskij var en av de første til å avsløre den utbredte bruken av psykiatriske fengsler mot politiske motstandere av kommunistregimet i Sovjetunionen. Han tilbrakte til sammen tolv år i forskjellige sovjetiske fengsler, arbeidsleirer og i psikhushkas som bestod av tvangsbehandling på psykiatriske sykehus som ble brukt av myndighetene mot spesielle fengsler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vladimir Bukovskij ble født øst i det europeiske Sovjetunionen, dit hans familie ble evakuert undre annen verdenskrig. Etter krigen returnerte de alle til Moskva der faren Konstantin (1908–1976) var en velkjent sovjetisk journalist.[1]

Aktivisme[rediger | rediger kilde]

I 1959 ble han utvist fra skolen han gikk på i hovedstaden Moskva for å ha opprettet og redigert sitt eget uautoriserte magasin, en samizdat. Det skulle ikke mye til før Bukovskij ble sendt til sovjetiske arbeidsleirer for anti-kommunistisk oppførsel. På 1960-tallet sonet han nesten 18 måneder for å ha arrangert flere poesi-kvelder av forbudte litterære verker.

I desember 1965 organiserte han en massedemonstrasjon på Pusjkinplassen i Moskva til forsvar for forfatterne Andrej Sinjavskij og Julij Daniel som også var politiske dissidenter. Tre dager før den planlagte demonstrasjonen, ble Bukovskij arrestert av det hemmelige politiet og satt i arbeidsleirer frem til juli 1966.

I januar 1967 ble han arrestert for å organisere en demonstrasjon i forsvar av Aleksander Ginzburg, Jurij Galanskov og andre dissidenter. Han tilbrakte de neste tre årene i fengsel og ble løslatt igjen iløpet av januar 1970.

I 1971 klarte Bukovskij å smugle ut til Vesten en over 150 sider stor rapport som dokumenterte den vedvarende og grove misbruket som foregikk på psykiatriske institusjoner av politiske grunner overalt i Sovjetunionen. Denne informasjonen kom ut til menneskerettighetesaktivister over hele verden (inkludert inne i landet) og var et påskudd for hans senere arrestasjon senere det samme året.

I en rettssak i januar 1972 ble Bukovskij anklaget for å bakvaske den sovjetiske psykiatrien, ha mye kontakt med utenlandske journalister som var forbudt, og at han var i besittelse og drev med distribusjon av anti-kommunistisk materiale. Dette førte til syv års fengsel, pluss at han bodde de neste fem årene i eksil utenfor Sovjetunionen.

Bukovskij er blant de 34 første menneskene som signerte ett Anti-Putin manifest som ble kalt «Putin må gå» som ble publisert på internett den 10. mars 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]