Vlaams Blok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vlaams Blok var et høyrepopulistisk politisk parti i Belgia, som oppsto i 1978 som en følge av den moderate politiske kursen i Volksunie. Grunnleggerne av Vlaams Blok hadde nære forbindelser til pro-fascistiske krefter under annen verdenskrig. Partiets mål var uavhengighet for Flandern, og de var imot staten Belgia. Partiet var en ledende kraft i den militante flamske bevegelsen. Det er likevel blitt beskrevet som et euronasjonalistisk parti.

Partiet stod særlig sterkt i Antwerpen-provinsen, hvor det fikk 33 % oppslutning og var største parti i bystyret. Det var det femte største partiet i Belgias parlament, med 11,6 % på landsbasis og 17,9 % av stemmene blant flamske velgere. Det hadde dermed 18 seter i det føderale parlamentet. Ved valget i 2004 ble partiet nest størst i det flamske delstatsparlamentet, med 24,1 % av stemmene og 32 representanter.

Senere samme år ble partiet dømt for å fremme rasisme. Dette var den direkte årsaken til at partiet ble oppløst, men dets program er likevel i stor grad videreført i Vlaams Belang.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]