Vlaams Blok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vlaams Blok
Vlaams Blok Flag.png
LandBelgia
Grunnlagt1978
Nedlagt2004
IdeologiFlamsk nasjonalisme
Nettstedhttp://www.vlaamsblok.be

Vlaams Blok var et høyrepopulistisk politisk parti i Belgia, grunnlagt i 1978. Det ble nedlagt i 2004 etter at Belgias høyesterett hadde avgjort at partiet var rasistisk.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggerne av Vlaams Blok hadde nære forbindelser til pro-fascistiske krefter under annen verdenskrig.[trenger referanse] Partiets mål var uavhengighet for Flandern, og de var imot staten Belgia. Partiet var en ledende kraft i den militante flamske bevegelsen. Det er likevel blitt beskrevet som et euronasjonalistisk parti.

Partiet stod særlig sterkt i Antwerpen-provinsen, hvor det fikk 33 % oppslutning og var største parti i bystyret. Det var det femte største partiet i Belgias parlament, med 11,6 % på landsbasis og 17,9 % av stemmene blant flamske velgere. Det hadde dermed 18 seter i det føderale parlamentet. Ved valget i 2004 ble partiet nest størst i det flamske delstatsparlamentet, med 24,1 % av stemmene og 32 representanter.

Senere samme år ble partiet dømt av Belgias høyesterett for å fremme rasisme.[1] Dette var den direkte årsaken til at partiet ble oppløst, men dets program er likevel i stor grad videreført i Vlaams Belang.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Court rules Vlaams Blok is racist» (engelsk). 9. november 2004. Besøkt 2. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]