Vivian Bullwinkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vivian Bullwinkel
Vivian Bullwinkel.jpg
Født18. desember 1915
Kapunda
Død3. juli 2000 (84 år)
Perth
Beskjeftigelse Sykepleier
Nasjonalitet Australia
Språk Engelsk
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen, Officer of the Order of Australia, Victorian Honour Roll of Women

Vivian Bullwinkel (født 18. desember 1915 i Kapunda, Sør-Australia, død 3. juli 2000 i Perth, Vest-Australia) var en australsk militær sykepleier under andre verdenskrig.

Hun var den eneste overlevende fra Banka Island-massakren, der den japanske hæren drepte minst 21 av hennes kollegaer blant sykepleierne ved Radji Beach, Bangka Island i Indonesia, den 16. februar 1942. Hun ble utdannet som sykepleier og jordmor i Broken Hill, New South Wales, og begynte på sin karriere innen sykepleie i Hamilton, Victoria, før hun ble forflyttet til Jessie McPherson Hospital, senere ble hun ansatt ved Matron av Melbourne's Fairfield Hospital.

Japanske soldater invaderte Britisk Malaya i desember 1941 og de begynte umiddelbart å rykke sørover, der de vant en rekke seire, og i slutten av januar 1942. Byllwinket og flere andre sykepleiere valgte å evakuere til Singapore for å unnslippe hæren. Men det kortvarige forsvaret av øya endte i et nytt nederlag, og den 12. februar gikk Bullwinkel og 65 andre sykepleiere ombord på skipet SS «Vyner Brooke» for å rømme fra øya.

To dager senere ble skipet senket av japanske krigsfly. Bullwinkel, 21 andre sykepleiere og en stor gruppe menn, kvinner og barn klarte å komme seg i land på Radji Beach ved Banka Island. De andre passasjerene om bord gikk enten ned med skipet, ble skutt mens av de japanske flyene mens de lå i vannet eller de ble feid vekk av strømmen og ble aldri funnet igjen. Bullwinkel og de andre sykepleierne som overlevde sluttet seg neste dag sammen med om lag 100 britiske soldater. De valgte å overgi seg til de japanske soldatene.

Japanske soldater kom og drepte alle mennene for deretter å skyte på de gjenlevende kvinnelige sykepleierne med maskinpistoler bakfra. Bullwinkel ble truffet av en kule som gikk gjennom henne, men som bommet på hennes viktige indre organer. Bullwinkel var den ene av kun 24 av de til sammen 65 sykepleierne som overlevde hele krigen. En annen overlevende av sykepleierne var Pat Darling, som først døde i 2007. Vivian pensjonerte seg fra hæren i 1947 og ble i stedet ansatt som direktør for Fairfield Hospital. Hun viet seg til sykepleiefaget og for å hedre de drepte på Banka Island, samlet hun inn penger for et minnesmerke over de falne sykepleierne.

Vivian Bullwinkel har i årenes løp blitt tildelt en rekke æresbevisninger, inkludert Florence Nightingale-medaljen. Hun ble utnevnt til medlem av Order of the British Empire i 1973, og hun er offiser av Order of Australia.

Hun giftet seg i 1977, og endret sitt navn til Vivian Statham. Hun dro tilbake til Banka Island i 1992 for å avduke et minnesmerke til de sykepleierne som ikke hadde overlevd den andre verdenskrigen. Hun døde av et hjerteinfarkt den 3. juli 2000 da var hun 84 år gammel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]