Vitenskapelig kalkulator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Solcelledrevet vitenskapelig kalkulator

En vitenskapelig kalkulator er en type kalkulator – som vanligvis, men ikke alltid, er håndholdt – som brukes i beregninger i forbindelse med vitenskapelige problemer (vanligvis i fysikk, ingeniørvitenskap og matematikk). De har erstattet regnestavene i nesten alle anvendelsesområder, og er alminnelig brukt i både utdanning og i profesjonelle sammenhenger.

I visse sammenhenger slik som høyere utdanning, har vitenskapelige kalkulatorer blitt avløst av grafiske kalkulatorer, som tilbyr utvidet funksjonalitet sammen med muligheten til å tegne grafer og skrive og lagre programmer. Det er også noe overlapping med markedet for finansielle kalkulatorer.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Moderne vitenskapelige kalkulatorer har mange flere funksjoner enn en standard firefunksjons- eller femfunksjonskalkulator, og utvalget av funksjoner varierer fra leverandør til leverandør og fra modell til modell. Funksjonene som definerer en vitenskapelig kalkulator er imidlertid blant annet disse:

Mer avanserte vitenskapelige kalkulatorer har i tillegg

Mens de fleste vitenskapelige modellene tradisjonelt har brukt et display med en linje, i likhet med tradisjonelle lommekalkulatorer, har mange av dem i det minste flere siffer (10 til 12), noen ganger med ekstra siffer for flyttallseksponenten. Noen få har display med flere linjer; noen nylige modeller fra Texas Instruments og Casio bruker punktmatrisedisplayer tilsvarende de som finnes på grafiske kalkulatorer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]