Vitelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vitelo
Født1230[1]
Krzyki
Dødca. 1275[2][1][3]
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne
Beskjeftigelse Matematiker, fysiker, psykolog, filosof
Nasjonalitet Tsjekkisk schlesien, Portugal
Vitelo
Fremsiden av Vitellonis Thuringopoloni opticae libri decem (Ti bøker med optikk av Witelo

Vitelo (også kalt Erazmus Ciolek Witelo, Witelon, Vitellio, Vitello, Vitello Thuringopolonis, Vitulon og Erazm Ciołek, født antagelig i Legnica, død rundt 1280/90 [etter 1275; før 1314], antakelig i klosteret Witów (?) nær Petrikau) var en polsk munk i Premonstratenserordenen av avstamning fra Thüringen, fysiker og naturfilosof. Han studerte først i Paris og senere i Padova.

Det synes også som om han pleiet mange innflytelsesrike forbindelser og vel også ble benyttet i diplomatiske sendeferder i Sør- og Vesteuropa.

Vitelo er mest kjent for sin omfattende innføring i optikk, Perspectiva, som han gjorde ferdig helt på mot slutten av sitt liv, som et manuskript i ti bind. Boka ble senere trykt i flere opplag (1535, 1551, 1572). Han bygde på verk som var kjent i oldtiden og så langt i middelalderen, av Evklid, Ptolemaios, Apollonios av Perge, Galen, Heron og flere, og dessuten Ibn al-Haitham (Alhazen), Ibn Rushd, Ibn Sina, og dessuten Roger Bacon. Den følger i det vesentlige Alhazens verk Optikk.

Vitelo går også grundig inn på fysiologisk og psykologisk persepsjon og metodologi. En stor del av dette er viet til hans behandling om psykologisk assosiasjon (idébilder); de bygger på den metafysiske forestilling at det finnes åndelige og fysiske størrelser som er kausalt sammenknyttet ved guddommelig opplysning.

Ved enkelte universitet kunne studentene velge mellom Vitelo, Evklid og Ibn al-Haitham ved prøven til graden baccalaureus. Boken var i bruk til ut på 1600-tallet, da den ble foreldet ved arbeidet til Kepler.

Et ringfjell på Månen er oppkalt etter Vitelo.

Verker[rediger | rediger kilde]

 • Førsteutgave: Vitellionis Mathematici doctissimi Peri optikēs, id est de natura, ratione & proiectione radiorum visus, luminum, colorum atque formarum, quam vulgo perspectivam vocant. Nürnberg 1535 (utgitt av Georg Tannstetter, som bestilte verket, og Peter Apian, som overtok trykkingen).
 • Witelonis Perspectivae
  • Liber primus, ed. Sabetai Unguru, Studia Copernicana XV, Warszawa 1977
  • Liber secundus & tertius, ed. Sabetai Unguru, Studia Copernicana XXVIII, Warszawa 1991
  • Vitellionis mathematici doctissimi ... vulgo Perspectivam vocant libri X, Nürnberg 1535
  • Delutgave i Baeumker 1908, 127-179.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b CERL Thesaurus, 9. okt. 2017, Witelo, cnp02155778
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, 28. mar. 2015
 3. ^ LIBRIS, 9. okt. 2017, ca 1220-1275 Vitellius, 353415

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Sabetai Unguru: Witelo as a Mathematician, A Study in XIIIth Century Mathematics, University of Wisconsin (Diss.) 1970.