Virve Köster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Virve Köster
Kihnu Virve - Laulupidu 2009.jpg
«Kihnu Virve» på vei til Den estiske sangfestivalen i 2009, og kledd i den karakteristiske folkedrakten på Kihnu
Født30. jan. 1928Rediger på Wikidata (93 år)
Beskjeftigelse Lyriker, komponist, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet EstlandRediger på Wikidata
Utmerkelser 5. klasse av Den hvite stjernes ordenRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerFolkemusikk
InstrumentVokalist

Virve-Elfriide Köster, fødenavn Haavik (født 30. januar 1928 i Pärnu) er mest kjent som «Kihnu Virve», og er en estisk folkemusiker som etter hvert har fått en status som et nasjonalt ikon.[1]

Virve Köster bor på øya Kihnu og er den mest kjente sangskaperen fra denne øya.[2] Hun lager tekst og musikk samtidig, og noterer deretter ned teksten i sin arbeidsbok. Senere blir melodiene nedskrevet med noter av skolerte musikere når disse besøker henne.[2] Hun skaper rytmiske melodier i strofisk form i en nyere form og sangene forteller om hendelser i hennes liv og opplevelser. Sangene blir ofte framført sammen med familiemedlemmer, både døtre og barnebarn, og i blant akkompagnert med gitar.

Flere av hennes sanger, særlig «Merepidu» («Havets festival») er vel kjente i Estland og blir brukt av andre populære folkemusikkgrupper.[2] Sangen «Väike türdruk» («En liten jente») ble opprinnelig bestilt fra henne som en avskjedssang i et bryllup, men har nådd en slik popularitet at det nå er blitt en vanlig sang i estiske brylluper.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««På songfestival i Tallinn», Fitkjarposten 7. april 2010». Arkivert fra originalen 5. januar 2010. Besøkt 7. april 2010. 
  2. ^ a b c d «UNESCO-dokumentet om verdensarvnominasjonen, side 39» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 3. mars 2016. Besøkt 7. april 2010.