Vintergulløye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vintergulløye
 Foto: Magne Flåten
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chrysoperla carnea
(Stephens, 1836)
Norsk(e) navn: Vintergulløye
(vanlig gulløye)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nettvinger
Familie: Gulløyer
Slekt: Crysoperla
Habitat: åpen skog, eng og hager
Utbredelse: Norge:
vanlig
Verden:
vanlig i hele verden

Vintergulløye (Chrysoperla carnea) også kalt vanlig gulløye er en av gulløyene (Chrysopidae), en av de middelstore nettvingene i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Vintergulløye er nok den vanligste arten av gulløyer i Norge, og finnes over hele landet. Den finnes vidt utbredt i hele verden (unntatt på polene).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Vintergulløye er en middels stor nettvinge, ca. 3 cm lang. Den er lys grønn om høsten og etter overvintringen mer brunlig, nesten rødbrun. Utover forsommeren lysner igjen fargen til en lyser fin grønn farge. Hodet er nedoverbøyd, med munndelene på undersiden (ortognath). Øynene er metallisk farget, ofte røde.

Vingene er uten flekker eller mønster, og har grønne årer (ribbenett). Langs framkanten av framvingene, på den første åren (costa), finnes noen fine hår som ligger langs åren. Hodet er lyst grønt eller brunorange uten noen mørkere tegninger eller flekker mellom antennene. Det kan være noen flekker på siden av hodet. Vingespennet er mellom 24 og 32 mm.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vintergulløye er helt ufarlig for mennesker, men lever som rovdyr. Derfor er arten mange steder, blitt brukt i kampen mot skadedyr.

Disse gullyene tiltrekkes lett til lys, og kan ofte søke til utlamper i stort antall. Mange kommer også inn i hus, særlig om høsten da de leter etter et egnet sted for overvintring.

Larvene utvikles i løpet av sommeren. De voksne klekkes på sen-sommeren eller om høsten, og overvintrer.

Larve av vintergulløye Chrysoperla carnea

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]