Vinschgaubanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vinschgerbahn ved siden av Etsch, i nærheten av Naturns
Sporfemkanten i Mals
Kart over linja med stoppesteder

Vinschgaubanen (tysk Vinschgerbahn, Vinschger Bahn, Vinschgaubahn eller Vinschgauer Bahn; italiensk Ferrovia della Val Venosta) er en normalspor-jernbanelinje gjennom den sydtirolske dalen Vinschgau i Nord-Italia. Banelinja er 60 km lang og forbinder Meran (302 moh.) med Mals (997 moh.). Fra Meran består en forbindelse sydover til Bozen (Bolzano). En jernbaneteknisk sjeldenhet er sporfemkanten (snustjernen) i Mals, dvs. en pentagramforma sporkonstruksjon, som ble bygd for å snu toget (istedenfor svingskive).

Historie[rediger | rediger kilde]

Vinschgaubanen ble åpna i 1906 og drevet av De østerrikske statsbaner. Planen om å forlenge banen over Reschenpasset og knytte den til Arlbergbanen (InnsbruckBludenz), ble aldri realisert. Etter første verdenskrig og Syd-Tirols avståelse til Italia ble drifta fra 1918 overtatt av De italienske statsbaner, som nedla banen i 1990 grunnet ulønnsomhet. Etter at linja var gått over i provinsen Syd-Tirols eie i 1999, ble den gjenåpna i 2005. I dag går banen med overskudd; i turistsesongen når den til og med kapasitetsgrensa.

Banen var i 2010 utsatt for en alvorlig avsporingsulykke.

Stasjoner og holdeplasser[rediger | rediger kilde]

Vinschgaubanen stoppesteder er Meran, Algund, Marling, Töll, Rabland, Plaus, Naturns, Schnalstal (bare for godstrafikk), Staben, Tschars, Kastelbell, Latsch, Goldrain, Schlanders, Laas, Eyrs, Spondinig, Schluderns og Mals.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]