Vinko Puljić

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vinko Puljić
Vinko Puljić.JPG
Født8. september 1945[1]Rediger på Wikidata (75 år)
JugoslaviaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prest (1970–)[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Bosnia-HercegovinaRediger på Wikidata
Våpenskjold
Vinko Puljićs våpenskjold

Vinko Puljić (født 8. september 1945 i Prijecani i det daværende Jugoslavia, nå Bosnia-Hercegovina) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Sarajevo.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han kom fra en fattig familie og var den tolvte i en søskenflokk på tretten. Han fikk sin utdannelse ved juniorseminarene i Zagreb og Djakovo i (dagens Kroatia). Deretter studerte han filosofi og teologi på presteseminaret i Djakovo.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1970 for bispedømmet Banja Luka. Der var han menighetssjelesørger til han i 1978 ble Han var først kapellan i Banja Luka, og deretter arbeidet han i tre måneder i bispedømmets kurie før han flyttet åndelig veileder for juniorseminaret "Vicko Zmajevic" i Zadar i Kroatia samtidig som han utførte pastoralt arbeid i erkebispedømmet Zadar (1978–87).

Sommeren 1987 vendte han tilbake til sitt bispedømme Banja Luka og ble utnevnt til sogneprest i Bosanska Gradiska. Han ble der til 1990, da han ble utnevnt til viserektor for presteseminaret i Sarajevo, relator for seminarer, kontaktmann for preste- og ordenskall og medlem av presterådet.

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Han ble i 1990 utnevnt til erkebiskop av Vrhbosna/Sarajevo (bispedømmet har to offisielle navn). I 1992 startet krigen i Bosnia mellom Bosnjaker, kroater og serbere, og snikskyttere gjorde Sarajevo til et livsfarlig sted. I november 1992 skrev paven til de jugoslaviske biskopene (om Puljić): "Da jeg la mine hender på deg den 6. januar 1991 for å konsekrere deg til hyrdeembetet i Kirken i Sarajevo, kunne jeg aldri forestille meg at ditt kors så snart skulle bli så tungt og din kalk så bitter".

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Han ble kreert til kardinal i 1994. Kardinal Puljić var årene 1995–2002 og 2005–2010 formann for den katolske bispekonferanse for Bosnia og Hercegovina. Under Bosniakrigen ytet han humanitær hjelp, også under personlig fare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger-Archiv, oppført som Vinko Kardinal Puljic, Munzinger IBA 00000021699, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID puljic, besøkt 4. februar 2021

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]