Hopp til innhold

Vinkelskogmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
vinkelskogmåler
Nomenklatur
Dysstroma citrata
(Linnaeus, 1761)
Synonymi
Chloroclysta citrata
Populærnavn
vinkelskogmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektDysstroma
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Vinkelskogmåler (Dysstroma citrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne svært variable arten finnes over hele Norge.

En middelsstor (vingespenn 27 – 32 mm), slank måler. Grunnfargen varierer fra ganske lyst brunt til mørkt sjokoladebrunt. Forvingen har et bredt, brunt tverrbånd i midten, dette er over dobbelt så bredt ved forkanten som ved bakkanten, på ytterkanten med et kraftig tannformet utskudd litt foran midten. Ved vingeforkanten rett utenfor tverrbåndet er det en uregelmessig, hvit flekk. Langs ytterkanten går det et smalt, bølgete, hvitt tverrbånd. Bakvingen er gråhvit. Larven er naken, lang og slank, lysgrønn med to hvite ryggstriper. Oversiden er vanskelig å skille fra den nærstående bueskogmåler Dysstroma truncata, men vinkelskogmåler har et bånd på undersiden av bakvingene som har en knekk som er rettvinklet, ikke jevnt buet.

Vinkelskogmåler Dysstroma citrata med pil som viser den typiske linjen under bakvingene med rettvinklet knekk som har gitt opphav til navnet.

Arten lever i ulike slags skog, larvene kan finnes på mange ulike busker og løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr i juli – september og kommer gjerne til lys.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i den palearktiske sone, bortsett fra lengst i sør, og i Nord-Amerika, der den mangler i den sentrale delen av USA men ellers finnes fra Labrador til California. I Norge er den funnet over hele landet bortsett fra Øst-Finnmark.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata