Vinjes Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinjes Transport
Org.formAksjeselskap
Org.nummer929472020
BransjeTransport
Etablert1. juli 1889
HovedkontorØstre Rosten, Trondheim
LandNorge
AdresseØstre Rosten 98B
Tjeneste(r)Flytting, bilverksted, skadesanering
StyrelederHarald Kuvås
Daglig lederErik Vinje
Antall ansatte 158[1] (2020)
Nettstedwww.vinjes.no (Wikipedia på bokmål og riksmål)

Vinjes Transport AS er et transportselskap i Trondhjem som ble etablert i 1889 av Anton Peter Vinje under navnet A. Vinjes Vognmandsforretning. Selskapet har vært kontinuerlig i drift siden og driver i dag virksomhet innenfor flytting, bilverksted og skadesanering. Selskapet har gjennom sin historie også hatt flere virksomhetsområder, hvor de blant annet driftet ambulansetjenesten i Trondheim fra 1919 til 2013. Vinjes Transport har sitt hovedkontor ved Østre RostenTiller og eies i sin helhet av familien Vinje med daglig leder fra fjerde generasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

A. Vinjes vognsmandsforretning ble etablert i Nordre gate 1 i Trondheim, ved Adresseavisens nåværende gård den 1. juli 1889. I 1896 ble gården Apotekerveita 8 kjøpt og virksomheten flyttet dit. Forretningen hadde på det tidspunktet seks hester og eiendommen ble bygget om til vognmannsgård med 10 spilltau. Ugifte kusker og stallkarer bodde i gården og hadde kost og losji hos vognmannen. I 1907 hadde antall hester økt til 15 og den gamle stallen ble revet til fordel for en ny stallbygning i mur. I 1912 var en oppe i 22 hester. Naboeiendommene Apotekerveita 6 og Apotekerveita 10 ble ervervet i 1910 for å gi gode forhold både for hester og kjøretøyer.

I 1902 fikk Vinjes vognmandsforretning oppdraget med å kjøre unionskongen Oscar II til høytidelig åpning av Frimurerlogens nybygg ved Kongens gate.[2] Siden den gang har tre generasjoner Vinje vært «Kongens vognmenn i Trondheim» over en periode på mer enn 60 år. Tidlig på 1900-tallet startet Vinjes spesialisering innen flyttekjøring, og i årene før første verdenskrig ble de første innebygde flyttevognene anskaffet. Disse kom som tilskudd til en vognpark som på sitt mest omfattende inneholdt syv landauere, to brudecupeer, flere Victoriavogner og mange slags sleder, deriblant såkalte tospent-sluffer. Man hadde også fem begravelsesvogner.

På begynnelsen av 1900-tallet blomstret turistkjøringen opp etter hvert som turistskip begynte å besøke Trondheim. Dette var turer som ble ordnet gjennom det norske Bergs Bureau i Paris. Turistene betalte med kuponger som ut på høsten ble sendt til Frankrike for å løses inn. Da reisebyrået Thomas Cook for alvor kom inn i bildet, var det Vinjes som ble den faste forbindelsen og administrerte all kjøring under turistskipenes opphold i byen. Ved ankomst av turistskip ventet Vinjes landauere i Ravnkloa for å ta turistene på den tradisjonelle turen om Fossestuen til Fjellseter. Av reisehåndboken over Norge i 1912 fra Bennett Reisebureau var vognmand Vinje anbefalt drosje i byen.[3]

Antons sønn Oscar S. Vinje, trådte inn i firmaet i 1904, og det ble hans oppgave å motorisere driften. Han var tidlig ute på dette feltet, med chaufførskole i Kristiania i 1913 og norsk sertifikatnummer 675. I 1914 ble de to første drosjebilene kjøpt og satt inn i trafikken. Byens andre bilholdeplass ble opprettet i Søndre gate og det fantes totalt fire drosjebiler i byen på denne tiden. Den første holdeplassen var på Torvet og den tredje kom litt senere på Verftstomta. Fremdeles stod hestedrosjene for det meste av trafikken.

I 1917 var det slutt med bensintildeling. Vinjes biler ble utstyrt med store rørgrinder på taket, og i disse ble store impregnerte sekker av lakenlerret plassert. Vanlig lysgass var drivstoff og påfyllingen fant sted fra gassrør i gaten. I tiden etter første verdenskrig var både hest og bil vanlig i bruk. Men den ene etter den andre byttet ut hest og vogn med lastebil og fikk sin del av velstandsutviklingen. I 1919 startet selskapet Vinjes Ambulansetjeneste med driftsavtale Trondhjems sykehus. I samme år ble Westermannsveita 4 kjøpt for å skaffe leiligheter for faste sjåfører. Samtidig var det i Apotekerveita 8 stallplass til 20 hester, vognboder, verksted og garasjer, møbellager m.m. Bygningsmappen til Apotekerveita 8 viser en blanding av tegninger og søknader for ombygging av staller, vakt- og forværelse. Så sent som i 1953 bodde det ikke mindre enn åtte familier i gården.

Fra 1924 hadde selskapet rutebiltrafikk og den første bussruten gikk til Fjellseter og Skistua. Fra 1930 ble rutene til Wullumsgården, Sverresli og langs Vestoppfarten bygget opp. Også ruten til Brøttem ved Selbusjøen ble drevet av Vinjes i ti år. Rutebilbransjen gjennomgikk en rivende utvikling fra 1930 og Vinjes rutebilkontor i Dronningens gate 16 var etter hvert betjent hele dagen. Okkupasjonstiden var en vanskelig tid for alle i transportbransjen. Bilparken kunne ikke fornyes og generatordrift, rasjonering, restriksjoner og varemangel preget hverdagen. Oscar S. Vinje greide å holde både de livsviktige sykebilene og de andre avdelingene i gang.

Nye bestemmelser gjorde det nærmest umulig å drive rutebiltrafikk som ledd i en allsidig transportforretning. Rutebilene ble derfor skilt ut som eget selskap og overtatt av Anton J. Vinje, sønn av Oscar. Samferdselsmyndighetenes krav om større enhet i rutebiltrafikken presset snart selskapet inn i en større sammenslutning. Dette fikk navnet AS Busstrafikk, som siden ble en del av Trondheim Bilruter. I 1945 hadde Vinje seks hester som ble brukt til blant annet brudekjøring og begravelsesvogner. I 1949 hadde selskapet seks hester, 23 biler og 40 ansatte.[4] I 1953 ble de tre siste hestene tatt ut av tjeneste etter 65 sammenhengende år.

På starten av 1950-årene hadde det blitt trangt i Apotekerveita og den gamle fordel ved den helt sentrale beliggenhet var i noen grad oppveid av trafikkmessige problemer. Forhandlinger med Adresseavisen resulterte i et makebytte. Vinjes Transport fikk overta fem mål tomt i Nardovegen 6 mot å gi avkall på sine eiendommer i Apotekerveita. I dag er noe av virksomheten til Vinjes Transport fremdeles lokalisert på Nardo, mens hovedkontoret og det meste av virksomheten ligger på Østre Rosten. I tillegg har Vinjes Transport underavdelinger i Verdal, Orkdal, Selbu og ved Batnfjordsøra.

Vinjes Ambulansetjeneste[rediger | rediger kilde]

Vinjes Ambulansetjeneste ble etablert av Oscar S. Vinje i 1919 og hadde driftsavtale med Trondhjems sykehus, Regionssykehuset og St. Olavs hospital. Selskapet hadde også driftsavtaler med Rikstrygdeverket og Sør-Trøndelag fylkeskommune. Avtalene omfattet i tillegg til Trondheim også Klæbu og Malvik. I 2005 og 2008 ble det i tillegg inngått avtale med henholdsvis Orkdal og Selbu. I Trondheim var det for øvrig også tjeneste med legevaktbiler. Ambulansetjenesten hadde på det meste 85 ansatte og dekket rundt 60 % av alle ambulanseoppdrag i Midt-Norge. Det statlige regionale helseforetaket Helse Midt-Norge overtok driften av ambulansetjenesten i 2013.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.proff.no/selskap/vinjes-transport-as/tiller/skadedyrbekjempelse/IFDDT7801H7-4/.
  2. ^ Bratberg, Terje (2008) s. 614
  3. ^ Yngar Nielsen (1912). Bennett's reisehaandbog over Norge. Kristiania: Cammermeyer. s. 149. 
  4. ^ Johs. Sætherskar, red. (1949). Det Norske næringsliv: Sør-Trøndelag fylkesleksikon. Bergen: Det norske næringslivs forlag. s. 741. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]