Vingenfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vingenfeltet
LandNorges flagg Norge
Kart
Vingenfeltet
61°49′46″N 5°18′50″Ø

Vingenfeltet ligger inne mot Vingepollen ved Frøysjøen, sør for Hornelen i Bremanger, og er et av de største helleristningsfeltene i Nord-Europa. Feltet inneholder minst 2.000 ulike ristninger, og skriver seg fra 4000-2000 år f.Kr.

Oppdagelse[rediger | rediger kilde]

Helleristningene ble oppdaget i 1910 av fjellklatreren Kristian Bing, da han ville kjøpe en gård for å utnytte vannkraften i fossene i området. Det er funnet om lag 1.500 helleristninger i Vingen, mens ca. 500 andre er spredd utover i Hennøy, Vingelva og Fura.

Organisert besøk[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble Vingenfeltet og landskapet rundt fredet av Riksantikvaren[1], og det ble forbud mot ferdsel uten særskilt tillatelse. Bremanger turistkontor arrangerer organiserte turer fra Florø og Smørhamn til Vingen hver fredag i sommersesongen. [2] Det er Universitetsmuseet i Bergen som i dag eier det store helleristningsfeltet og Vestland fylkeskommune er forvaltningsstyringsmakt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Riksantikvaren: "Vingenområdet fredet"
  2. ^ «Bli med på guida turar til Vingen helleristingsfelt i Bremanger». Vestland fylkeskommune. Arkivert fra originalen 24. mai 2022. Besøkt 31. juli 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]