Vindlausloftet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vindlausloftet til høyre. Europas eldste profane bygning av tre. .
Vindlausloftet

Vindlausloftet (også kjent som Stålekleivloftet) i Eidsborg i Telemark er trolig Norges eldste profane trebygning. Bygningen er oppført av malmfuru felt omkring år 1167.[1][2] Til sammenlikning ble Urnes stavkirke, landets eldste kirkebygg, oppført i 1130-årene. Vindlausloftet er trolig den eldste av sitt slag i hele Europa.

Dateringen er basert på dendrokronologi, men den ytterste årringen mangler, derfor kan man bare konkludere med at huset er noe eldre enn den ytterste årringen som er dokumentert.

Vindlausloftet er laftet i findalslaft, en alderdommelig type laftehogging som ble brukt i middelalderen. Tidligere har bygnigen hatt svalganger rundt loftsetasjen.

Innvendig i loftet finnes en runeinnskrift i treverket: «Disse runer risset Vestein. Vær hilset, både den som risset og den som leser runene.»

Et loft var stasbygningen på mange gårder i middelalderen. Selve loftet ble brukt til oppbevaring av klær, og i sommerhalvåret også til natteleie. Ifølge et sagn var det en kvinne med navn Åse Ståleklev byggherre for loftet. Hun eide da det meste av Eidsborg. Området der loftet sto ble seinere utskilt som egen gard, med navnet Lofthus. Seinere er loftet flyttet til garden Vindlaus, som det fikk navn etter.

Vindlausloftet står i dag på Vest-Telemark Museum i Tokke kommune, som ligger like ved Eidsborg stavkirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Jan Michael Stornes: [Vindlausloftet – ]. Fortidsminneforeningens årbok 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]