Villehad av Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Villehad av Danmark
Sakramentskirken Copenhagen St Willehad.jpg
Født1482Rediger på Wikidata
DanmarkRediger på Wikidata
Død9. juli 1572Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Katolsk prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Sankt Villehad av Danmark (St. Willehadus de Dania, opprinnelig Antonius, født 1482 i Holsten i Danmark, drept 9. juli 1572 i Gorkum i Nederlandene) var en franciskansk martyr.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han hadde katolske foreldre og trådte inn som fransiskaner i ordenens observant-gren med ordensnavnet Villehad og ble presteviet. I sine yngre år, under kong Christian II av Danmark, Norge og Sverige, så han begynnelsen på og spredningen av reformasjonen.

Landflyktighet[rediger | rediger kilde]

Villehad ble utvist av lutheranerne fra Danmark i 1525 eller noe senere (1528?) sammen med alle de andre danske fransiskanerne. Vi vet ikke i hvilket kloster han da var stasjonert, men vi vet at han bodde en stund i Holsten før han dro til England, trofast mot sitt monastiske ideal. Han flyktet så til Skottland, men på grunn av forfølgelser også der, videre til et franciskanerkloster i Gorkum i Nederlandene, hvor han ble resten av sitt liv.

Omsider ble han også her innhentet av forfølgelser, denne gang av nederlandske calvinister. Med stor fanatisme og grusomhet fengslet de 17 geistlige og 2 lekbrødre fra klosteret og tok dem med seg til byen Brielle. Her ble de lokket til å frafalle troen på alterets sakramente, samt troen på paven som kirkens overhode. De ble pisket og hengt den 9. juli 1572. Da var Villehad over 90 år gammel.

Først i 1616, under en tolvårig våpenhvile mellom Spania og de Forente provinser, turte to fransiskanerpatre å grave opp martyrenes jordiske rester, og i hemmelighet ble de overført til de belgiske provinsene, som ble regnet som et sikrere hvilested. Den 18. juni 1618 ble de høytidelig overført til klosteret til fransiskaner-rekollektene en reformgren av fransiskanerordenens observant-gren, og skrinlagt der i Bruxelles.

Han ble saligkåret i 1675 og helgenkåret den 29. juni 1867. Festdagen er 9. juli.

Sakramentskirken på Nørrebro i København er viet til Sankt Villehad.

Kilder[rediger | rediger kilde]