Villa dei Papyri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Villa dei Papyri

Koordinater: 40°48′28″N 14°20′40″Ø Villa dei PapyriPapyrusenes villa») er den mest kjente og storslåtte villaen fra Romertiden ved vulkanen Vesuv i Italia. Den ligger rett vest for den antikke byen Herculaneum, og ble begravd sammen med den under vulkanenes store utbrudd 79 e.Kr.

Beliggenhet og kunstskatter[rediger | rediger kilde]

Villa dei Papyri menes å ha vært boligen til Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, Julius Cæsars svigerfar. Villaen lå helt nede ved den antikke strandlinjen og dekket 250 m av den. Etter oppdagelsen av villaen på 1700-tallet gravde man et intrikat tunellsystem som avdekket villaens grunnplan og ga anledning til å ta ut en lang rekke kunstskatter, deriblant omtrent 80 helplastiske statuer i bronse og marmor. De fleste av disse befinner seg i det arkeologiske museet i Napoli. Det var antatt at villaen hadde to etasjer, men på 1990-tallet oppdaget man at den hadde fire.

Biblioteket[rediger | rediger kilde]

Piso var en lærd mann som elsket poesi og filosofi. Han bygget ett av de største bibliotekene i sin samtid. Villaen ble funnet i 1752. Det samme ble om lag 1 800 skriftruller fra bibliotekets greske samling; den latinske samlingen er ennå ikke funnet. (Romerne hadde for vane å holde greske og latinske skriftruller atskilt i separate bibliotek.) Forkullede skriftruller og papyruser fra villaen er siden 1800-tallet samlet i Nasjonalbiblioteket i Napoli.

Takket være Vesuvs utbrudd er dette det eneste biblioteket fra antikken som har overlevd til vår tid.[1] Skriftrullene er forkullet, vætet av vulkansk søle og presset sammen, slik at bare et fåtall kan leses. Med teknologi fra NASA har man likevel lykkes med å lese bruddstykker av de ødelagte skriftrullene. Infrarødt lys bidrar til å tyde blekket. Brigham Young University står i dag for den høyteknologiske fotograferingen av materialet.[2]

Getty Villa[rediger | rediger kilde]

Getty villaens hage er en relativ tro kopi av funnene i Villa dei Papyri

«Getty-villaen» ble bygget for J. Paul Getty i Pacific Palisades, California i 1954, og er i dag del av et museumskompleks. Villaen er et forsøk på å skape en kopi av Villa dei Papyri.

Henvisninger[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aage Hauken: I skyggen av Vesuv (s. 66)
  2. ^ Aage Hauken: I skyggen av Vesuv (s. 69)