Villa Muramaris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tidligere villaen Muramaris på Gotland i 2010
Del av hagen.

Villa Muramaris («ildstedet ved havet») er en tidligere fredet bygning på øya Gotland i Sverige. Bygningen ligger om lag 5 km nord for Visby og den ble reist av ektefellene Johnny Roosval og Ellen Roosval von Hallwyl i perioden 1915–1917. Huset, som fikk status som byggnadsminne i 1987, brant ned til grunnen 18. januar 2013.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter flere år har leid hytte på Gotland par kjøpte Roosval 1915 land der, etter noen år kom til å omfatte ca 22 dekar. Kostnaden for hele anlegget utgjorde mellom 25 000 og 30 000. Paret var godt bevandret i sin tid kunstneriske strømninger og de første skissene til Muramaris de gjorde seg. Arkitekten Arre Essén designet byggetegninger og Johnny Roosval var byggherre. Paret Roosval ønsket huset for å samhandle med den omkringliggende naturen og havet. Ideene har likhetstrekk med Villa San Michele Axel Munthe bygget på Capri. Muramaris opprettet inspirert av Middelhavet arkitektur og Gotland middelalderen. I området ble bygget, i tillegg til bolighuset, inkludert studio, tehus, badstuer og lysthus. Her ble bygget en golfbane og en hage i italiensk barokk stil.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Husets grunnplan var firkantet og besto av to rektangulære deler. En del hadde to etasjer, mens den andre hadde en køyeseng resultat av et tak. Vinduene var uregelmessig plassert, avhengig av rommets ulike funksjoner. I første etasje var det en stor stue, arbeidsrom, kjøkken, noen mindre rom og en loggia. Ovenpå var to soverom, hall og takterrasse.

Huset interiør var rikt dekorert, til slutt, Ellen Roosval merchandise. Hun gjorde seg en stor peis i sandstein som ble plassert sentralt i husets stue. På tak og vegger var dekorative malerier av forskjellige farger laget av kunstnerne Gerda Ruuth og Martha Anckar Swärd. Den grå-hvite fasaden ble pusset og hvitkalket, og de manglende dekorasjoner.

Hagen[rediger | rediger kilde]

Kvinnoskulptur Muramaris.jpg

Grunnplan av hagen ble laget av kunstneren Nils von Dardel. Den ble kåret til hagen. Komplekset, omgitt av en pusset mur, ble gjort i flere avdelinger og for ulike behov. Ellen Roosval stige til den viktigste delen av hagen dekorasjon med symbolsk ladede skulpturer og fontener av hvit marmor. I hagen er det også en fontene av Sigrid Fridman.

Huset i dag[rediger | rediger kilde]

For 35 år bodde de Roosval i Muramaris, og etter Johnny Roosval død i 1965 bebodd sommeren hans andre kone Agneta Roosval som solgte den i midten av 1980 talet.1987 utnevnt styret Gotland huset inn i en bygning. Siden 1995 eide innretningen av øyeleger Birgitta Amer, som startet en renovering av villaen og den tilhørende hagen. På 18. januar 2013 helt ødelagt Muramaris i en ødeleggende brann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SVT lokalnyheterr 18. januar 2013. Villa Muramaris totalförstörd i brand. Besøkt 25. januar 2017. (sv)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]