Villa Gräpling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villa Gräpling
Villa Gräpling i 1968
Beliggenhet
AdresseFossilveien 2
LandNorge
StrøkMalmøya
StedOslo
Historiske fakta
FormålFritidsbolig
Eier(e)Privat
Ferdigstilt1887
Kart
Kart
Villa Gräpling
59°51′58″N 10°45′33″Ø

Villa Gräpling (fra gammelt også kjent som Villa Gräplang, og har hatt kallenavnene Forest Hill og Heimskringla) er navnet på en privat eiendom på Malmøya i Oslo sentrert rundt en laftet sveitservilla med detaljer i dragestil, antatt bygd i 1887. Eiendommen er et godt eksempel forlengelsen av bybebyggelsen rundt Oslo. Huset ble brukt som fritidsbolig av velstående Kristiania-borgere på 1800- og 1900-tallet, og helt fram til 2009 da den ble omgjort til helårsbolig. Villa Gräpling, med sin kystnære beliggenhet på Malmøyas østre del, er også et veldig godt eksempel på badekulturen som oppstod på andre del av 1800-tallet.

Generalkonsul Henry Tschudi, antatt 1930–1935

Malmøya var et yndet feriemål for Kristianias borgerskap, og særlig daværende høyesterettsadvokat Bernhard Dunker, som kjøpte Skinnerbukta på Malmøya i 1847, skal ha arrangert storartede sommerfester med gjester som Johan Sebastian Welhaven, Ole Bull, P.C. Asbjørnsen og Jørgen Moe. Det er antatt at Villa Gräpling skal ha blitt bygd i generalkonsul Henry Tschudis eie.

Området som foruten hovedhus er bygd opp av blant annet stall (nå privat enebolig), hønsehus, badehus og arkitekttegnet utedo ble fredet av Riksantikvaren i 2013. I fredningsvedtaket heter det at «Formålet med fredningen er å bevare anlegget Villa Gräpling som et arkitekturhistorisk, arkitektonisk og kulturhistorisk viktig eksempel på påkostet ferie og fritidsbebyggelse ... Formålet er også å bevare hovedhuset som prefabrikkert tømmerhus i maskinlaft fra Strømmen trevarefabrikk. ... Det er vesentlig å ivareta anlegget som et kulturhistorisk verdifullt miljø i forhold til Oslos bynære sommerhusbebyggelse med tilknytning til fjorden og sjø- og badelivet.»

Badehuset

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Villa Gräpling er et kulturminne og har nummer 128792 i Riksantikvarens kulturminnebase.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]