Viktor Hartmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor Hartmann
Viktor Hartmann.jpg
Født23. april 1834 (juliansk)
St. Petersburg
Død23. juli 1873 (juliansk) (39 år)
Moskva
Utdannet ved Det russiske kunstakademiet (–1861)
Beskjeftigelse Kunstmaler, arkitekt, billedhugger
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet

Viktor Aleksandrovitsj Hartmann Russisk: Виктор Александрович Гартман; (født 23. apriljul./ 5. mai 1834greg. i St. Petersburg, død 4. august 1873 i Kirejevo ved Moskva) var en russisk arkitekt og maler. Han var tilknyttet den såkalte Abramtsevokolonien som på 1870- og 1880-tallet hadde en nasjonalistisk orientering og var influert av russisk folklore og den bysantinske tradisjonen i Russland.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hartmann ble foreldreløs i ung alder og vokste opp i St. Petersburg hos sin onkel, som var en anerkjent arkitekt. Han studerte ved Repina, det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg, og startet karrieren illustratør.

Han arbeidet også som arkitekt, og laget skisser til blant annet Russlands 1000-års monument i Novgorod som ble avduket i 1862. Han arbeidet mest med akvareller og blyanttegninger da han var på utenlandsreise i årene 1864 til 1868. Sammen med Ivan Ropet var Hartmann blant de første kunstnerne som brukte tradisjonelle russiske motiver i sitt arbeid.

Etter at Vladimir Stasov hadde introdusert ham til kretsen rundt Milij Balakirev i 1870, ble han en nær venn av komponisten Modest Musorgskij. Etter Hartmanns tidlige død av aneurisme i en alder av bare 39 år, ble det holdt en utstilling av mer enn 400 av hans bilder i kunstakademiet i St. Petersburg i februar og mars 1874. Denne utstillingen inspirerte Musorgskij til å komponere pianosuiten Bilder fra en utstilling.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]