Viktor But

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor But
Viktor Bout.jpg
Født13. januar 1967Rediger på Wikidata (54 år)
DusjanbeRediger på Wikidata
Utdannet ved Military Institute of the USSR Ministry of DefenseRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arms trafficker, militær, tolkRediger på Wikidata
Embede Interpol Red NoticeRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, Tadsjikistan, RusslandRediger på Wikidata

Viktor Anatoljevitsj But (rus. Виктор Анатольевич Бут, født 13. januar 1967 i Sovjetunionen), også kjent under tilnavnet Dødens kjøpmann, er en russisk antatt storhandler av våpen.

But hevder at han tjenestegjorde i den sovjetiske hæren som oversetter, med rang som løytnant. But skal angivelig ha tjent en betydelig sum penger gjennom sine mange selskaper som hovedsakelig var rettet mot Afrika og Midtøsten på 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. But har solgt partier med våpen til mange ulike borgerkriger og krigsområder i Afrika med sitt private fraktselskap.

Etter den allierte invasjonen av Afghanistan i 2001, dukket But opp i Moskva.

Han ble arrestert i Bangkok, Thailand i 2008 og ble utlevert til USA i 2010 der han skulle stilles for retten etter å ha blitt anklaget for å smugle våpen til Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) til bruk mot amerikanske styrker. Den 2. november 2011, ble But dømt av en føderal domstol på Manhattan for å ha gitt våpen og bistand til en terroristorganisasjon. But sitter fengslet i høysikkerhetsfengselet United States Penitentiary Marion i Illinois, USA. Han kan tidligst løslates i januar 2030.

Tilnavnet «Dødens kjøpmann» (engelsk: «merchant of death») ble for første gang brukt av den daværende britiske utenriksminister Peter Hain, og deretter i en bok om Buts påståtte handlinger utgitt i 2007.[1]

I 2008 ble But arrestert i Thailand.[2]

Det blir hevdet at filmen Lord of War fra 2005 er basert på historien om Viktor But.

Referanser[rediger | rediger kilde]