Viken (fylke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For det historiske området, se Viken.
Viken (fylke)
VåpenKart
Basisdata
AdministrasjonssenterOslo (fylkeskommune)[1]
Moss (fylkesmann)
Areal24 597,48 km²
Befolkning1 234 374[a]
NettsideNettside
FylkesordførerRoger Ryberg (Arbeiderpartiet) (2020)
FylkesmannValgerd Svarstad Haugland

a^ SSB: Befolkningsstatistikk (1. januar 2018)
b^ Vertikale streker markerer grenseendringer. Kilde: SSB 

Viken er et fremtidig fylke og fylkeskommune i Norge. Det etableres 1. januar 2020 ved at dagens fylker Akershus, Buskerud og Østfold, samt Svelvik kommune i dagens Vestfold, og Jevnaker og Lunner kommuner i dagens Oppland slås sammen. Fylkeskommunen vil ha sete i Oslo i Akershus fylkeskommunes lokaler.[2] Det politiske flertallet har vedtatt å avvikle fylket i 2021 og at fylkene Akershus, Østfold og Buskerud skal gjenopprettes.[3][4]

Forslaget om Viken har helt fra starten fått kritikk for å være en unaturlig konstruksjon som manglet støtte i befolkningen og politiske organer i Akershus, Østfold og Buskerud; blant annet har det blitt argumentert med at det er mer naturlig for Bærum, Asker og Follo, som inngår i tettstedet Oslo, å samarbeide med Oslo kommune.[5] Hele det foreslåtte Viken fylke ligger innenfor det historiske Akershus stiftamt, men omfatter ikke Oslo som helt siden senmiddelalderen har vært administrasjonssenter i Akershus.

Rundt 25 % av hele Norges befolkning bor i området.

Avvikling[rediger | rediger kilde]

Det politiske flertallet i Viken etter fylkestingsvalget i 2019, bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV, la frem sin styringsplattform 1. oktober 2019. Styringsplattformen for Viken slår fast at «Viken er en lite hensiktsmessig konstruksjon. Stortinget har slått sammen Østfold, Akershus og Buskerud mot deres vilje».[6] I plattformen er det oppnådd enighet om å søke om at Viken oppløses i 2021. Det ble vedtatt at Viken skal ha sete i Oslo frem til fylket eventuelt oppløses, at virksomheten i de eksisterende fylkeskommunene skal videreføres som før i eksisterende lokaler, og at det ikke skal investeres penger i å etablere et eget fylkesbygg eller annen felles infrastruktur for Viken ettersom det skal oppløses. En tidligere innkjøpt eiendom i Bærum skal derfor ikke tas i bruk. I styringsplattformen er det fastsatt at fylkene Akershus, Østfold og Buskerud skal gjenopprettes i 2021. For å oppløse Viken må det sannsynligvis et regjeringsskifte til i 2021, da regjeringen må innvilge søknaden om oppløsning av storfylket.[1]

Navn[rediger | rediger kilde]

Fylket tar navnet sitt fra den historiske regionen Viken, som i eldre tid løst betegnet områdene rundt Oslofjorden, men omfatter ikke store deler av det historiske Viken, slik som det meste av Vestfold, det historiske sentrum i Viken, Oslo, eller Båhuslen. Moss ble hovedsete for fylkesmannen for Viken og Oslo den 1. januar 2019. Hele det foreslåtte Viken fylke lå innenfor det som frem til 1919 var Akershus stiftamt.

Navnevalget vakte motstand fra flere hold, blant annet fra Noregs Mållag.[7] Språkrådet innvendte at skrivemåten Viken er lovstridig[8] og anbefalte heller den historiske formen Vika dersom dette navnet først skulle tas i bruk på fylket.[9] Andre innvendinger gikk på at navnet var lite passende for hele fylket, som også vil omfatte daler og fjellbygder med stor avstand til Oslofjorden, og dessuten at sentrale deler av det historiske Vika som Oslo og Vestfold ikke inngår i fylket. Blant dem som har uttrykt støtte til navnet er Finn-Erik Vinje.

Referanser[rediger | rediger kilde]