Vikebukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vikebukt
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneVestnes
Postnummer6392 Vikebukt
Areal0,51 km²
Befolkning278[a]
Høyde o.h.15 meter
Kart
Vikebukt
62°36′46″N 7°08′50″Ø

Vikebukt er ei bygd i Vestnes kommune i Møre og Romsdal, langs E136. Postnummeret til bygda er 6392 Vikebukt og per 1. januar 2011 hadde 653 personer denne postadressen. Vikebukt grenser til bygdene Gjermundnes og Daugstad med broforbindelse til kommunesenteret Helland. Nærmeste by er Molde som ligger på andre siden av fjorden, samt Ålesund og Åndalsnes ca en times kjøring i begge retninger. Ved Tresfjordbrua er det småbåthavn og badeplass.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Vikebukt med utsikt over Tresfjord.

Vikebukt inngikk til 1993 som en del av fergesambandet Molde–Vestnes–Vikebukt.[1] Der fergen tidligere krysset Tresfjorden, er den nå erstattet med Tresfjordbrua som binder Vikebukt og Helland sammen. Veien gjennom Vikebukt omtales som Eksportvegen og binder Ålesunds regionen med trafikken inn og ut av fylket.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Etter at den kommunale skolen ble lagt ned, ble Vike Montessoriskule stiftet i 2013 som er en privat Montessoriskole. Du har også Gjermundnes vidaregåande skule som tilbyr videregående opplæring i naturbruk, mekaniske fag og allmennfaglig påbygging.

Kirker[rediger | rediger kilde]

I 1970 ble Vike kirke (Vestnes) bygget med tilhørende kirkegård.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vikebukt har hatt bosettelse siden vikingtiden med spor i dag fra en rekke gravrøyser som man kan besøke i hele området. Neskongen Gjermund bodde på Gjermundnes gård i vikingtiden.

Gravrøyser[rediger | rediger kilde]

I Vikebukt finnes gravrøyser som arkeologer har tidfestet til å sannsynligvis stamme fra jernalderen eller vikingtida. I 2004 ble det funnet en kvinnegrav datert til vikingtid nær Vike kirke. Graven inneholdt en god del perler og smykkestener av blant annet rav. Håndteiner og annet veveutstyr og typiske kvinneredskap ble funnet i graven. En kunne stadfeste at dette var en båtgrav etter utformingen på graven å dømme. Det ble videre konstatert at graven var en branngrav. Funnet som ble omtalt en del i arkeologiske tidsskrifter og i lokalpressen fikk navnet «Husfrua på vike». Arkeologene kunne se ut fra funnet at det må ha vært en kvinne av høyere ættestatus som hadde fått sitt gravminne der.

Storgårder[rediger | rediger kilde]

Gjermundnes[2] var en storgård, med røtter langt bakover. I vikingtiden var det neskongen Gjermund som bodde på gården. På 1500-tallet var gården under Giskegodset. Senere, tidlig på 1600-tallet, holdt futen til på gården. I dag er gården museum som driftes av Landbruksmuseet for Møre og Romsdal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Torvik, Arne Inge (2000): Om samferdsel i Møre og Romsdal. Del II: Samfunn og ferdsel. Utgitt av MRF, Molde.
  2. ^ «Gjermundnes Gård». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]