Vikarbyrå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Et vikarbyrå, også kalt bemanningsselskap, er et selskap som ansetter arbeidstakere på midlertidig eller fast basis, for så å leie disse ut til andre arbeidsgivere i både offentlig og privat sektor. Mange vikarbyråer tilbyr også andre tjenester, som rekruttering til direkte ansettelser hos kundebedrifter og rådgivning i omstillingsprosesser.

Norge[rediger | rediger kilde]

Fra en politisk streik mot bemanningsbransjen i Oslo 2017.

En lovendring i Norge i 2000 innebar at adgangen til å leie inn fra vikarbyråer ble betydelig utvidet og forenklet. Norske vikarbyråer opplevde vekst i etterspørselen etter personell på midten av 2000-tallet. Bransjen ble hardt rammet da finanskrisen brøt ut i 2008, og antall årsverk utleid gjennom bransjen nådde en foreløpig topp i 2008, selv om bransjens totale omsetning økte.[1]

Bransjen sysselsetter om lag 1 % av arbeidsstyrken i Norge. Selskapene Adecco og Manpower er de største aktørene i det norske markedet og stod i 2013 for i omtrent 43% av omsetningen i den norske bemanningsbransjen.[1]

Vikarbyråbransjen har et betydelig innslag av utenlandske arbeidstakere sammenlignet med arbeidsmarkedet generelt. I 2011 var nesten halvparten av vikarene formidlet gjennom vikarbyråer innvandringsbakgrunn, både førstegenerasjons innvandrere bosatt i Norge og utenlandske arbeidstakere på korttidsopphold.[2] Personer fra Øst-Europa utgjør den største gruppen innen førstnevnte kategori, og blant de på korttidsopphold er det flest personer fra andre land i Norden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bemanningsbarometeret 2013. Bemanningsbransjens årsstatistikk[død lenke], NHO Service, 2014.
  2. ^ Kristine Nergaard, Torstein Nesheim, Kristin Alsos, Øyvind M. Berge, Sissel C. Trygstad og Anne Mette Ødegård: Utleie av arbeidskraft 2011, Fafo-rapport 2011:33.
Economic template.svgDenne økonomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.